NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint Nationwide Kentucky met nieuwe brandstofmeter!

Regerend Nationwide kampioen Brad Keselowski boekte in Kentucky zijn allereerste zege dit seizoen. Aangezien de Penske-coureur voor de Sprint Cup gekozen heeft, kan hij dit jaar geen kampioen worden in de Nationwideseries. Maar een volledig nieuwe brandstofmeter hielp de Penske-coureur aan de zege….

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_kentuckty_keselowski_1
Prachtige zege voor Penske-coureur Brad Keselowski in Kentucky. Hij beschikte over
een volledig nieuwe brandstofmeter........

Keselowski wint met nieuwe brandstofmeter
Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed Brad Keselowski er met zijn Penske Dodge maar liefst 132 op kop. De wedstrijd telde slechts vijf korte neutralisaties waarvan de laatste in de 134e ronde. Penske-coureur Keselowski nam in de 137e ronde de kop en stond die dan ook niet meer af. De lang verwachte neutralisatie bleef echter volledig uit. Chevrolet-coureur Kevin Harvick eindigde met 1.180 seconden achterstand als tweede, gevolgd door Kyle Busch, die tijdens de kwalificaties met zijn Toyota gecrasht was.

Het uitblijven van een neutralisatie betekende dat bij vrijwel alle deelnemers het brandstofgebruik in het geding kwam. Keselowski bevestigde dat men het verbruik niet exact kon calculeren maar dat hij toch een passende oplossing voor het probleem had. Keselowski: “Laat ik zeggen dat we een passende meter in mijn auto gemonteerd hadden. Ik noem het mijn “k……meter” Mijn billen, dat is de exacte meter”

Kevin Harvick wilde in de slotfase nog naar binnen komen, maar op het laatste moment besloot het team hem toch buiten te houden. “Het was een beetje verwarrend.” Hoewel Keselowski dacht dat Harvick met hem speelde was dit absoluut niet het geval. Keselowski: “Ik weet niet of ik zonder brandstof gevallen zou zijn. Moeilijk. Je weet overigens nooit of je over een winnende auto beschikt. Zeker niet als de dag avond wordt. Maar in “clean air” zijn deze auto’s werkelijk fantastisch. Mijn auto was geen uitzondering. Gewoon bloedsnel”

Keselowski was eerder dit seizoen dicht bij de overwinning. Op Las Vegas klapte er een band en in Daytona viel hij vorige week in de allerlaatste ronde naar de 17e plek terug.

2011_kentucky_keselowski_harvick
Kevin Harvick ligt met zijn Chevrolet Impala nog op kop, maar maakte tegen
Keselowski geen schijn van kans.

Toyota-coureur Joey Logano, die drie achtereenvolgende zeges in Kentucky behaalde was één van de weinige coureurs die in de allerlaatste ronde zonder brandstof kwam te staan. Hij viel naar de vierde plek terug.

Logano: “Onze Toyota’s zijn gewoon niet snel genoeg. Kyle en ik beschikte over een auto die goed genoeg was voor een derde en vierde plek. Maar meer dan ook niet. Ik heb mijn best gedaan om brandstof te besparen, maar ik kwam gewoon te kort.”

Uitslag
1. Brad Keselowski Dodge 200 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
3. Kyle Busch Toyota 200 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
5. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
6. Kenny Wallace Toyota 200 ronden
7. Michael Annett Toyota 200 ronden
8. Carl Edwards Ford 200 ronden
9. Ricky Stenhouse Jr. Ford 200 ronden
10. Joey Logano Toyota 200 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet