Algemeen

Dragracing: Averij voor Pro Dutch Racing in Finse sauna

alastaro_joosten_0

De Nitro Nationals, de derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing heeft voor Pro Dutch Racing een plaats in de kwartfinale opgeleverd. Helaas moest het Nederlandse team in het met 34 graden en een hoge luchtvochtigheid meer op een Finse sauna lijkende Alastaro daar de handdoek werpen. “Na de winst in de achtste finale lagen er vijf drijfstangen uit het blok en dus was het over en sluiten. We wisten dat we met deze motor een risico liepen en jammer genoeg hield hij er net een paar runs te vroeg mee op”, aldus Robert Joosten terugkijkend op het Finse avontuur.

Tekst: p.r.
Foto’s: Lena Perés

Extreme omstandigheden in Alastaro tijdens de derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Temperaturen van ver boven de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid maakten het voor mens en machine niet bepaald aangenaam. Letterlijk vuurwerk was er op vrijdag en zaterdag toen aan het eind van de middag noodweer boven het circuit losbarstte waardoor op beide dagen de kwalificaties voortijdig moesten worden afgebroken. Noodgedwongen moesten Robert Joosten en zijn Pro Modified-collega’s het daardoor doen met slechts twee van de vier geplande kwalificatieruns. Het noodweer van zaterdagavond had nog meer gevolgen want door blikseminslag bleek de tijdwaarnemingsapparatuur vernield te zijn waardoor de voor zondagochtend tien uur geplande start moest worden uitgesteld tot ruim twee uur in de middag.

alastaro_joosten_2

De eerste kwalificatierun leverde voor Pro Dutch Racing een keurige 6,38 seconden op, goed voor een uitstekende vijfde plaats in het achttien auto’s tellende veld. “Het was een rustige run om mee te beginnen en als ik hem had door getrokken tot het eind was een 6,2 seconden mogelijk geweest”, aldus Robert Joosten na dag één. De enige kwalificatierun op zaterdag leverde geen tijdsverbetering op en omdat andere teams wel harder gingen zakte de Pro Dutch Racing Camaro naar de negende positie. “Vorig jaar zat er een groot verschil in snelheid tussen de linker- en rechterbaan, dat viel nu wel mee. Een groter probleem was de hobbel in de rechterbaan waar ik zaterdag moest starten. Ik ging daar dwars en moest wel van het gas. Helaas zat er door het slechte weer ook zaterdag geen tweede run in. Dan had ik weer links mogen starten en was een snellere tijd wellicht mogelijk geweest.”

alastaro_joosten_3

Met zijn negende kwalificatiepositie moest Robert Joosten het in de achtste finales opnemen tegen de Fin Tami Brander. Na ruim vier uur wachten op een weer werkende tijdwaarneming kon er rond de klok van twee uur worden gestart en met 7,03 tegen 11,5 seconden liet de Pro Dutch-rijder de Fin kansloos. “Hij probeerde me nog een kunstje te flikken. We hebben het gemeten en hij heeft me 23 seconden bij de lichten laten wachten. Hij had dus allang rood moeten krijgen. Maar ik hield hem in de gaten en ging meteen mee in stage. Na de start kwam hij al snel in de problemen dus daar had ik geen last van. Maar mijn run was ook niet bepaald vlekkeloos. De Camaro bleef naar rechts, richting het midden van de baan driften waardoor ik van het gas moest en de auto heb laten uitrollen. Op dat moment voelde ik al iets trillen en in de pits bleek het inderdaad fout te zijn. Vijf drijfstangen lagen eruit en daarmee was de race over en konden we niet aantreden in de kwartfinale. We weten al een tijdje dat er een probleem in deze motor zit en dat treedt op bij het loslaten van het gas. We weten ook de oorzaak maar hadden gehoopt dat hij het met de verbeteringen die we in de afgelopen weken hebben aangebracht deze race nog zou uithouden. Helaas dus niet. Bij de nieuwe motor die binnenkort uit Amerika binnenkomt en er tijdens de NitrOlympx in ligt, is dat probleem verholpen.” Deze wedstrijd die van 12 tot en met 14 augustus wordt verreden op de Rico Anthes Quatermile dragstrip van Hockenheim is de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap en tevens de eerstvolgende wedstrijd van Pro Dutch Racing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet