Sportscars

Div: Jaap van Lagen maakt racedebuut in Amerika

110706_lagen_portret
Jaap van Lagen racet komende zaterdag voor het eerst in de VS

Jaap van Lagen is lekker bezig. Afgelopen maand had hij twee bijzondere premières, want binnen een tijdsbestek van twee weken reed hij voor het eerst tijdens de 24 Uur van Le Mans en beleefde hij bij de Porsche Carrera World Cup zijn eerste wedstrijd op de Nordschleife van de Nürburgring. Komend weekeinde wacht hem opnieuw een spannende uitdaging, want dan racet hij voor het eerst in de Verenigde Staten. In een Porsche 911 GT3 Cup van het Amerikaanse team Black Swan Racing komt hij aan de start in de American Le Mans Series-wedstrijd op het circuit van Lime Rock in Lakeville in de staat Connecticut. “En dat terwijl ik een week voor de start van de Duitse Carrera Cup voor dit seizoen alleen maar een paar wedstrijden in de Dutch Supercar Challenge op het programma had staan”, lacht Van Lagen.

Tekst: René de Boer
Foto: Porsche AG


Morgen vertrekt de coureur uit Ede naar de Verenigde Staten. Hij vliegt naar Boston, waar hij overnacht in het huis van Black Swan-teameigenaar Tim Pappas. “Van daaruit gaan we vrijdag heel vroeg naar het circuit”, meldt hij. Van Lagen deelt de Porsche in de GTC-klasse van de ALMS in Lime Rock met de Amerikaan Peter LeSaffre, een ondernemer die eerder ervaring opdeed in de Yokohama GT3 Cup Challenge, de Amerikaanse Porsche-merkencup. De overeenkomst kwam tot stand op advies van Jeroen Bleekemolen, die normaliter voor Black Swan Racing uitkomt, maar komend weekeinde, evenals zijn broer Sebastiaan, met de Porsche Mobil1 Supercup op het circuit van Silverstone racet.

Voor Jaap van Lagen wordt het niet zijn eerste bezoek aan de VS, maar wel zijn eerste race daar: “Vorig jaar was ik samen met Wolf Nathan al een keer bij de Coke Zero 400, de NASCAR-race op Daytona. Dat vond ik supergaaf! Natuurlijk is de ALMS iets heel anders, en van wat ik heb gezien en gehoord is Lime Rock een heel klein baantje, maar wel spectaculair. Ik ben benieuwd wat me het weekeinde allemaal te wachten staat!”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet