Algemeen

Dragracing: MPM Internationals brengt uniek autosportspektakel naar Nederland

mpm_int_joon

De MPM Internationals is terug in Drachten! Tijdens de juli-editie van AutoMotoShow doet Nederlands grootste dragrace-spektakel de Dragstrip Drachten na zes jaar weer op zijn grondvesten schudden. Rijders uit vele klassen van de Europese dragrace-sport komen van 15 tot en met 17 juli in Drachten in actie met als absolute klap op de vuurpijl de meer dan 8.000 pk sterke MPM Top Fuel dragster van Lex Joon en de minstens zo spectaculaire MPM Nitro Funny Car van de Engelsman Gordon Smith.

Tekst: p.r.
Foto’s: Remco Scheelings

De laatste keer dat Lex Joon met zijn Top Fuel dragster in eigen land in actie kwam dateert alweer uit 2005! De mensen die er toen tijdens de MPM Internationals in Drachten bij waren staat het optreden van de Nederlander, die normaal gesproken alleen in het FIA Europees Kampioenschap en Amerika in actie komt, nog steeds op het net- en trommelvlies gegrift. Met zijn 8.000 pk sterke dragster legde Joon destijds de 201 meter af in 3,64 seconden, een nog altijd onaantastbaar gebleken record. Tot het AutoMotoShow-weekend van 16 en 17 juli, dan keert de Nederlander terug om nieuwe barrières te doorbreken. De prikkelende geur van de brandstof nitro, het geluid van 8.000 op hol slaande paarden en de onder het geweld trillende grond zijn niet in woorden uit te drukken maar moet je live meegemaakt hebben om het te kunnen geloven. Een Formule 1-bolide verbleekt bij zoveel ongeremd vermogen.

mpm_int_smith

Maar tijdens de MPM Internationals, de juli-editie van AutoMotoShow, komt er nog veel meer Europees dragrace-geweld naar Nederland. Een dubbele primeur is het optreden van Gordon Smith met zijn Shockwave Nitro Funny Car. Niet alleen is het de eerste keer dat een auto uit deze in Amerika populairste klasse van de dragrace-sport in Nederland in actie komt ook is het de eerste keer dat Smith in volledige MPM-kleuren te bewonderen is. Smith is met zijn Shockwave Nitro Funny Car de nieuwste telg binnen de MPM dragrace-gelederen en zal ook de rest van het jaar de kleuren van MPM International Oil Company verdedigen. Nitro Funny Cars brengen net als Top Fuel dragsters rond de 8.000 pk op het asfalt en staan garant voor spektakel. Minstens zo spectaculair is de klasse Pro Modified, de snelste ‘doorslammer klasse’ ter wereld. Inmiddels hebben zich al diverse ‘hot rods from hell’ aangemeld en zullen in een bikkelharde onderlinge competitie de strijd met elkaar aangaan. Robert Koper en David Vegter verdedigen daarbij de kleuren van MPM en zullen proberen de hoofdprijs in eigen gelederen te houden.

mpm_int_spet

Aan actie geen gebrek bij de MPM Internationals van AutoMotoShow want ook alle auto- en motorklassen die strijden om punten voor het Open Nederlands Kampioenschap komen aan de start. Uit alle windstreken van Europa lokt het snelste stukje asfalt van Nederland dragrace-teams richting Drachten. Er wordt gestreden in maar liefst vijftien verschillende klassen waardoor de actie continue doorgaat. Bij de auto’s telt de strijd in de klasse Super Pro ET ook nog eens mee voor de Duitse Super Pro ET Challenge en daarmee is een groot internationaal veld van spectaculaire dragsters, altereds en doorslammers gegarandeerd. Eindsnelheden na 402 meter van tegen de 300 km/u zijn hierbij geen uitzondering. Bij de motoren telt de wedstrijd in de klasse Super Twin Top Gas mee voor de Euro Series en daarin gaat de Nederlander Herman Jolink momenteel aan de leiding.

mpm_int_ssb

AutoMotoShow biedt met de MPM Internationals een zeer gevarieerd programma. Zo zal ook het MPM Seaside Affair Tractor Pulling team aanwezig zijn en demonstratieruns verzorgen. Maar naast alle actie op de dragstrip is er ook een uitgebreid omlijstend programma met veel (live) muziek, een show van custom cars en bikes en een shopping-area waar van alles te koop is. Kortom een weekend AutoMotoShow op de Dragstrip Drachten biedt tijdens de MPM Internationals naast pk’s, decibellen en spannende runs ook in alle andere opzichten topentertainment.

AutoMotoShow/MPM Internationals wordt gehouden op 15, 16 en 17 juli op Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten. Aanvang op vrijdag en zondag om 10.00 uur en op zaterdag om 9.00 uur. Op zaterdagavond is er een feestprogramma met veel live muziek. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag € 15,00 de zaterdag € 20,00 en de zondag eveneens € 20,00. Afzonderlijke tickets voor de feestavond kosten € 10,00. Tweedaagse tickets zijn voor € 30,00 te koop terwijl voor een driedaagse totaalticket € 35,00 moet worden betaald. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Tickets zijn te koop bij de filialen van de Free Record Shop en Van Leest maar ook online te bestellen via www.automotoshow.nl. Op deze site is tevens alle informatie over het evenement na te lezen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet