WTCC

WTCC: Chevy-dubbelzege in race 2, Coronel vijfde

110703_wtcc_porto_chevys
Hier nog Muller voor Huff, later was de volgorde anders

Rob Huff heeft de tweede race van het WTCC op het Boavista-stratencircuit van Porto gewonnen. In de vierde van elf ronden plaatste de Britse Chevrolet-rijder een geslaagde aanval op zijn Franse teamgenoot Yvan Muller en nam daarmee de leiding, die hij vervolgens niet meer afstond. Daarmee was de elfde Chevrolet-zege in de twaalf tot nu toe verreden races een feit. Overigens was de manoeuvre van Huff niet geheel zonder discussie, omdat hij Muller raakte en direct daarna de chicane afsneed. Volgens de wedstrijdleiding ging het daarbij echter om een normaal race-incident. Achter de beide Chevrolet-rijders eindigde Sunred-SEAT-rijder Tiago Monteiro voor eigen publiek als derde.

Tekst: René de Boer
Foto: FIA WTCC/Photo 4

Bij de start hielden alle toeschouwers de adem in, toen Robert Dahlgren de motor van zijn Volvo C30 liet afslaan en de auto midden op de baan stil stond. Alle rijders vonden een weg om het obstakel heen, al was het in sommige gevallen een kwestie van millimeters… Aanvankelijk leidde Stefano D’Aste, in het WTCC teruggekeerd bij het Duitse Wiechers-team na het vertrek van de Zwitser Urs Sonderegger, voor wie het WK toch een maatje te groot bleek. Omdat hij niet correct op zijn plek in de startopstelling stond, kreeg D’Aste echter een drive-through-penalty opgelegd. Zijn eerste plaats was hij op dat moment toch al kwijt, want in ronde drie werd de Italiaan ingehaald door Yvan Muller. Even later vond ook Huff de weg voorbij D’Aste en vervolgens zette de Brit zijn Franse teamgenoot onder druk, met het bovenvermelde resultaat. In de laatste ronde was de pech voor D’Aste compleet, nadat hij bij het aanremmen van de chicane werd getorpedeerd door Mehdi Bennani in de Proteam-BMW.

Tom Coronel maakte bij de start al twee plaatsen goed en won nog een positie toen D’Aste vanwege diens straf uit de kopgroep verdween. Zo was onze landgenoot vijfde en die positie verdedigde hij tot aan de finish. “De eerste race was saai, maar de tweede was wel leuk”, meldde hij. “Bij de start kwam ik er al goed tussendoor en Tarquini en Menu zetten even de aanval in, maar die kon ik beide achter me houden. Het was vooral een zaak om goed uit de chicanes te komen. Heel veel inhaalmogelijkheden heb je hier niet, dus mijn positie was redelijk veilig. Ik heb dit weekeinde geen schade gereden en goede punten gepakt. Daar gaat het om.” Halverwege het seizoen

Uitslag:

1. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 11 r. in 23:24,533 (gem. 135,16 km/u)
2. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, op 1,797
3. Tiago Monteiro (Por), Sunred SR Leon 1.6T, op 8,728
4. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, op 9,752
5. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 10,059
6. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 11,114
7. Gabriele Tarquini (Ita), Sunred SR Leon 1.6T, op 12,849
8. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 19,474


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet