Radical Championship

Dutch Radical Championship: Junior Strous pakt dubbel in Zandvoort


Pitstop
Na 15 ronden, als de helft van de 50 te racen minuten voorbij zijn, gaat de pitstraat open. Strous en Sanders duiken direct (en vlak achter elkaar) de box in voor hun verplichte stop. Na de stop blijft het verschil ongeveer hetzelfde. Strous komt met een kleine tel voorsprong op Koster terug de baan op. Eerstgenoemde behoudt zijn tempo van de 1:42’s, terwijl Koster duidelijk even in moet komen met rondjes van in de 1:44. Dat betekent dat Strous nu hard wegloopt. Met elke omloop een additionele anderhalve tel voorsprong, lijkt hij niet meer te achterhalen.

Te laat de pit in
De auto van Dubois/Bouwhuis rijdt na 19 ronden op kop. Maar deze ‘mooie’ positie is slechts uiterlijke schijn. Terwijl Bouwhuis ook even het gras gaat maaien buiten het asfalt, heeft hij het pitwindow gemist. Pieter Dubois staat moederziel alleen te wachten in de pitstraat. Na het 20ste rondje komt Bouwhuis eindelijk binnen om het stuur over te geven. Maar dit is te laat, dus dat zal waarschijnlijk een straf van de wedstrijdleiding opleveren. Overigens hebben ook de Frijnsen nog niet de pitstraat voor hun stop bezocht. Dus zij zullen eveneens een bestraffing krijgen.

Stop & Go
Strous laat zich echter niet afleiden. Na rondje 21 is de inwoner van Wassenaar reeds dik 9 tellen weg bij Koster. Dat verschil lijkt niet meer te dichten voor de op P2 liggende equipe. Henk Thuis heeft op zijn beurt 13 tellen voorsprong op de op P4 liggende Marth de Graaf. De reeds 66-jarige Thuis lijkt dus op weg naar zijn tweede podiumplaats van het weekend. Maar Thuis blijkt een veel te korte pitstop te hebben gemaakt en krijgt daarvoor een stop & go penalty aan zijn racebroek. Daardoor kan Thuis zijn tweede gang naar het ereschavot vergeten. Marth de Graaf profiteert van Thuis’ straf en gaat riant naar plek 3.

480_vangog_2208

Finish
Na 28 ronden gaat Strous, die continu de rondjes van 1:42 kan vasthouden, als de meer dan terechte winnaar over de meet. Sanders/Koster kan voor de tweede maal als runner-up naar de champagnespuiterij, terwijl de grieperige De Graaf met zijn maatje Van Gog het laagste treetje van de schavot mag beklimmen.

480_podium_1065

Uitslag race 2 Dutch Radical Cup:
1. Junior Strous 29 ronden
2. Marc Koster/Bertus Sanders op 19,795 seconden
3. Marth de Graaf/Tim van Gog op 56,173
4. Henk Thuis op 1:37,052
5. Erik Zwart op 1:43,235
6. Pieter Dubois/Niels Bouwhuis op 1 ronde
7. Charlie en Rob Frijns op 1 ronde
Niet gestart: Piet Versluis

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet