Radical Championship

Dutch Radical Championship: Junior Strous pakt dubbel in Zandvoort

480_radical_start_089

Junior Strous is flink op weg om de eerste kampioen van de Dutch Radical Championship te worden. Ook dit weekeinde op Zandvoort was de snelle man uit Wassenaar niet te kloppen. Hij won zondagmorgen op CPZ eveneens de tweede Radical-manche van het DPP festival.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Klaas Norg

480_spin_0495

480_start_061

De 280 pk’s tellende Radicals zijn mooie auto’s om te zien. Met snelste rondjes van 1:42 laag zijn ze dit weekend ook de rapste klasse tijdens het DPP Festival op Zandvoort. Maar helaas zijn er vandaag, tijdens de tweede 50 minuten-race van het weekeinde, nog minder deelnemers dan gisteren. Piet Versluis, die zaterdag kampte met versnellingsbakproblemen, is er dit keer niet bij. Dat betekent slechts zeven autootjes aan de (rollende) start.

Problemen Frijns & Frijns
In de opwarmronde is er tevens een probleempje bij het duo Charlie en Rob Frijns. Hun Radical rijdt erg langzaam over de baan. Gelukkig kunnen de heren wel van start gaan, maar bij het begin liggen ze direct vele seconden achter.

480_start_1007

Dringen om de kop
Bij de rollende start is het voorin niettemin dringen geblazen. Polesitter Junior Strous moet er alles aan dien om de bolide van Bertus Sanders en Marc Koster voor zich te houden bij de Tarzanbocht. Dat lukt de klassementsleider wel. Hij pakt de kop en wil direct een gaatje slaan. Na de eerste doorkomst over start/finish maken de beste twee equipes van het Nederlandse Radical kampioenschap duidelijk dat ze een klappie sneller zijn dan de concurrentie. Terwijl Strous een gaat van een dikke halve tel heeft geslagen, heeft Sanders op zijn beurt al ruim twee seconden voorsprong op de achtervolgers, waarbij Erik Zwart een groepje van vier bolides (Zwart, Dubois/Bouwhuis, Thuis, De Graaf/Van Gog) leidt. De Frijnsen volgen reeds op flinke achterstand.

Snel weglopen
De twee snelste wagens, die elkaar al het hele seizoen bekampen om de zeges in de Dutch Radical Championship, lopen hard weg van de andere deelnemers. Terwijl beide bolides chrono’s van in de 1:42 klokken, zitten de andere rijders in de 1:44 a 1:45. Dat betekent dat de koplopers met zevenmijlslaarzen de benen nemen. Na een kwartier (8 ronden) racen, is Erik Zwart reeds 18 seconden kwijt, terwijl de nummers 4 tot en met 6 (Dubois/Bouwhuis, Thuis, De Graaf/Van Gog) elkaar in een spannend gevecht bekampen.

480_koster_sanders_8028

Sanders loopt in
Bertus Sanders blijft goed in het spoor van Junior Strous. Met een 1:42,494 zet hij in omloop 9 de rapste raceronde neer. Hij volgt op anderhalve tel van de leider. Een rondje later knabbelt Sanders dankzij een 1:42,251 zelfs een verdere vier tienden van een seconde af van zijn achterstand. Het gaatje wordt langzaam maar zeker kleiner en kleiner. Na 13 omlopen is het nog maar een halve tel. Dat betekent dat de verplichte pitstop, die binnenkort moet worden uitgevoerd, wel eens een mooie gelegenheid voor Bertus kan zijn om met zijn racepartner Marc Koster de kop te pakken
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet