Algemeen

Dragracing: Moottoriurheilukeskus in het donker

Ze konden er in Alastaro bijna de klok op gelijk zetten want net als gisteren barstte boven Moottoriurheilukeskus om 17.00 uur een noodweer los waardoor ook de tweede dag van de Nitro Nationals voortijdig moest worden afgebroken. In de runs die nog wel werden verreden wist Pro Modified-rijder Marc Meihuizen op te klimmen naar plaats vier. Robert Joosten kon zijn gisteren gereden tijd niet verbeteren en zakte naar plaats negen. Bij de motoren deed Roel Koedam het uitstekend door bij de Super Twins de tweede tijd op de klokken te zetten.

Tekst: Remco Scheelings

De tweede kwalificatiedag van de Finse ronde van het FIA en UEM Europees Kampioenschap op Alastaro was bijna een volledige kopie van dag één. Opnieuw extreem hoge temperaturen en om 17.00 uur een onweersbui die die van gisteren nog overtrof. Door blikseminslag viel nu zelfs ook alle elektriciteit uit waardoor meteen zeker was dat het programma van vandaag niet meer kon worden hervat. Omdat men enigszins achterliep op het schema brak het noodweer nu al los tijdens de kwalificatie van de Top Fuel Bikes. Op de Pro Stock Bikes en Super Twins (die twee keer reden) na kwamen alle klassen daardoor vandaag maar één keer in actie. Een groot probleem, zeker met het oog op de morgen te verrijden eliminaties, vormt een hobbel in de rechterbaan waar bijna alle klassen last van hebben. Naast het gevaar voor crashes en het risico op schade speelt ook nog eens mee dat rijders in de rechterbaan bij voorbaat al bijna kansloos zijn tegen degenen die links starten.

In de enige run die vandaag gemaakt kon worden deed Marc Meihuizen goede zaken door een tijd van 6,24 seconden op de klokken te zetten. Daarmee steeg de Nederlandse Pro Modified rijder naar een uitstekende vierde plaats achter Mats Eriksson, Micke Gullqvist en Micke Lindahl. Robert Joosten wist zijn tijd van gisteren niet te verbeteren en zakte naar plaats negen.

In de Top Fuel klasse veranderde er in die ene run minder dan gedacht waardoor Antti Horto de eerste plaats behield, gevolgd door zijn landgenoot Timo Lehtimäki. Uiterst verrassend wist Risto Poutiainen niet tot de beste acht door te dringen en staat daarmee net als Micke Kagered morgen niet in de eliminaties.

In de Pro Stock klasse maakte Thomas Lindström zijn in korte tijd opgebouwde reputatie waar door topfavoriet Jimmy Alund naar de tweede plaats te verwijzen. Bij de Top Methanol Dragsters had Dave Wilson aan één run genoeg om de eerste plaats over te nemen van Fred Hanssen terwijl Derek Flynn een derde plaats veiligstelde. Bij de Top Methanol Funny Cars behield Ulf Leanders met zijn gisteren gereden tijd de leiding.

Bij de motoren deed in de Super Twin klasse Roel Koedam goede zaken. Na de eerste run van vandaag stond de Nederlander met zijn tijd van 6,72 seconden zelfs op de eerste plaats maar in de laatste run van de dag wist Jaska Salakari met 6,69 seconden nog net onder deze tijd te duiken. In de klasse Top Fuel Bike behield Sverre Dahl de eerste plaats terwijl bij de Pro Stock Bikes de poleposition van Fredrik Fredlund ver buiten bereik van de concurrentie bleef.

Als het Finse weer morgen net zo constant is als de afgelopen paar dagen dan is het te hopen dat de organisatie erin slaagt het programma voor 17.00 uur afgewerkt te hebben. Of dit gezien het verloop van de kwalificatiedagen gaat lukken mag ernstig worden betwijfeld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet