DTM

DTM: Opnieuw pole voor Spengler, 14e plaats Van der Zande

2011_spengler_voorzijde
Bruno Spengler was ook op de Norisring het snelst in de kwalificatie

Voor de vierde keer dit seizoen start Mercedes-Benz-coureur Bruno Spengler vanaf de pole-position voor een DTM-race. In de vierde en beslissende kwalificatieheat op de Norisring reed de Canadees met 48,222 seconden de snelste tijd, waarmee hij zijn merkgenoten Gary Paffett en Jamie Green voorbleef. Mattias Ekström was als vierde de best geklasseerde Audi-rijder in de startopstelling. Renger van der Zande reed de 14e tijd.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

2011_pafett_vlamt_regen
Paffett, hier met vlammen in de vrije training, behaalde zijn beste kwalificatieresultaat van het seizoen

Al sinds 2002 wacht Audi op een DTM-overwinning op de Norisring, en in de kwalificatie zette Mercedes-Benz de dominantie op het 2,3 kilometer korte stratencircuit in Neurenberg voort. Met name Spengler is dit seizoen in uitstekende vorm: alleen in het Oostenrijkse Spielberg startte hij niet op de pole-position. “Ditmaal maakte ik zelfs op mijn snelle ronde in Q4 nog een foutje, maar desondanks was het genoeg voor de snelste trainingstijd. Daar ben ik wel blij mee”, meldde hij. Voor Gary Paffett was de tweede plek zijn beste kwalificatieresultaat van dit seizoen tot nu toe, terwijl ook Jamie Green, de afgelopen drie jaar winnaar op de Norisring, met zijn dede plek tevreden was. Mattias Ekström verspeelde alle kansen op een betere klassering door bij het remmen voor de Grundigkehre op zijn kwalificatieronde de voorwielen te laten blokkeren.

2011_ekstrom_4
Mattias Ekström is de beste Audi-rijder in de startopstelling

Achter de Zweed start Ralf Schumacher, vorig jaar pole-sitter op de Norisring, als vijfde, gevolgd door Maro Engel als beste rijder met een 2008-auto. Martin Tomczyk, de leider in de tussenstand van de DTM, stelde ditmaal wat teleur: de tiende plaats was niet helemaal wat hij had verwacht. “De Norisring en ik, dat blijft een lastig verhaal”, aldus de Beier.

2011_vd_zande_dutzendteich_1
Renger van der Zande bij het uitkomen van de 'Dutzendteichkehre'

Renger van der Zande eindigde als 14e en verklaarde: “Veertiende is niet waar ik op hoopte. Het zit echt ongelooflijk dicht bij elkaar. De snelheid was er wel, maar ik kreeg de sectoren niet aan elkaar in dezelfde ronde. Dat kostte me maar een tiende, maar op deze baan is dat vrij veel. Als ik die tiende wél had gepakt, had ik gewoon achtste gestaan. Maar goed, hier moeten we het mee doen. Morgen wordt het misschien wat wisselvallig weer en dat kan in mijn voordeel werken."

Uitslag:
1. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 48,222
2. Gary Paffett (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 48,418
3. Jamie Green (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 48,532
4. Mattias Ekström (Zwe), Audi A4 DTM, 48,593
5. Ralf Schumacher (Dui), AMG Mercedes C-Klasse
6. Maro Engel (Dui), AMG Mercedes C-Klasse
7. Timo Scheider (Dui), Audi A4 DTM
8. Edoardo Mortara (Ita), Audi A4 DTM
14. Renger van der Zande (Ned), AMG Mercedes C-Klasse

2011_achterzijde_stoddart_eerst
Stadsverkeer in Neurenberg met Stoddart, Tomczyk en Molina

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet