Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Vergne leidt van start tot finish

Jean-Eric Vergne heeft de eerste wedstrijd van de Formule Renault 3.5 op de Hungaroring op zijn naam geschreven. De Red Bull piloot claimde eerder op de dag de pole positie en verzilverde deze door de race van start tot finish te leiden. Met deze klinkende overwinning zet Vergne zijn titelaspiraties kracht bij: het verschil met klassementsaanvoerder Wickens is nu nog maar 15 punten.

03111806_203_podium

Daniel Ricciardo bewees zichzelf een mindere dienst: op een opdrogende baan verliet hij het asfalt al in de ronde naar de startgrid. Hij belandde hierdoor in de grindbak en kon geen kant meer op. Hierdoor was zijn race al teneinde voordat deze überhaupt begonnen was.

Bij het doven van de startlichten was er voor Vergne zogezegd geen wolkje aan de lucht. Eerst leek het erop dat Daniil Move hem kon verrassen, maar Vergne hield stand en greep de leiding. Langzaam maar zeker kon Vergne een voorsprong opbouwen. Dat gold niet voor Move, die onder druk stond van zowel Hartley als Rossi.

In ronde 16 probeerde Hartley om Move te passeren. De twee raakten elkaar maar Hartley was er voobij en schoof door naar de tweede positie. Rossi profiteerde eveneens van de situatie en lag nu derde. Move had na actie van Hartley een lekke band opgelopen en moest hierdoor de pits opzoeken. Door alle commotie achter zich had Vergne inmiddels een comfortabele voorsprong van ruim 10 seconden opgebouwd.

Maar de actie was nog niet voorbij: Hartley had een gebroken voorvleugel en verloor enige snelheid. Rossi rook dan ook bloed en plaatste een succesvolle actie om de tweede plek. Ondertussen was Canamasas voorbij gegaan een Adam Carroll en lag nu vierde. In deze volgorde kwamen de rijders uiteindelijk over de finish. Een tijdstraf van 10 seconden voor Hartley, vanwege het incident met Move, zorgde er echter voor dat Canamasas naast Vergne en Rossi op het podium mocht plaatsnemen.

Daniël de Jong had een moeizame kwalificatie. Zijn wedstrijd verliep echter een stuk beter. Totdat hij liggende op de zestiende positie vast kwam te zitten achter Sten Pentus. Uiteindelijk kwam hij dan ook als zestiende over de finish.

Uitslag race 1 – Formule Renault 3.5
Hungaroring – Zaterdag 2 juli 2011
1. Jean-Eric Vergne, 29 ronden in 47:07.455
2. Alexander Rossi, op 17.437
3. Sergio Canamasas, op 27.035
4. Adam Carroll, op 28.537
5. Robert Wickens, op 30.455
16. Daniël de Jong, op 1:04.521

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet