NASCAR

NASCAR: Chaos regeert in Nationwide-wedstrijd Road America

De Bucyrus 200 Nationwide-wedstrijd op Road America eindigde in chaos. De 50 ronden tellende wedstrijd moest met 7 ronden gerekt worden om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Uiteindelijk ging de zege naar Reed Sorenson met een Chevrolet Camaro. Voor Sorenson was het zijn eerste zege sinds 2007. Oud F1-coureur Jacques Villeneuve eindigde als derde maar maakte met oud collega Max Papis bepaald geen vrienden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_reed_sorenson_road_america
Reed Sorenson kreeg de overwinning eigenlijk in de schoot geworpen.

Chaos regeert Nationwide-wedstrijd Road America
Tot aan de slotfase kende de wedstrijd een prachtig verloop. Maar in de allerlaatste ronden ontaardde het in een “demolition derby”. De wedstrijd moest onder neutralisatie beëindigd worden nadat verschillende deelnemers elkaar het leven verschrikkelijk zuur gemaakt hadden. Links en rechts stonden gestrande bolides in grindbakken.

In de allerlaatste ronde moest er wederom geneutraliseerd worden omdat de Chevrolet van Eric Almirola op het circuit tot stilstand was gekomen. Op dat moment reed Justin Allgaier nog op kop, maar die kwam eveneens tot stilstand omdat hij het zonder brandstof moest stellen. Op dat moment was het niet duidelijk wie er nu op kop reed, Ron Fellows of Reed Sorenson, die zich achter Allgaier bevonden. Het duurde even om te bepalen wie nu de eigenlijk winnaar was. Omdat Fellows onder geel had ingehaald, besloten de NASCAR officials de zege aan Reed Sorenson toe te kennen. Reed Sorenson: “Ik dacht niet dat ik hier ooit zou winnen. Ik ben hier immers nog nooit geweest.”“Vooral het rekken van de wedstrijd met drie extra herstarts was gewoon de oorzaak van de chaos. Het was nogal gemakkelijk om hier schroot te produceren. Daar hebben wij gewoon van geprofiteerd. Toen de wedstrijd voor de laatste maal geneutraliseerd werd lag ik tweede. Ik kon wat afstand nemen en op de tweede plek blijven. Justin viel in Turn 6 zonder brandstof, en ik beschikte over een restantje waarmee ik net mijn doughnuts kon volbrengen.”

Chevrolet-man Ron Fellows, die als tweede eindigde was teleurgesteld. “Ik heb mijzelf in moeilijkheden gebracht. Om de één of andere reden vond ik na de herstarts aan het einde nooit de nodige tractie.”

Jacques Villeneuve eindigde als derde maar maakte met oud F1-collega Max Papis en Brian Scott bepaald geen vrienden toen hij in moeilijkheden kwam en zowel Papis als Scott elimineerde. “Toen ik met twee wielen op het gras kwam wilde ik daar absoluut niet zijn” aldus Villeneuve. Motorcross vedette Ricky Carmichael deed het uitstekend en eindigde als negende.

2011_race_road_america
Het blijft natuurlijk een fantastisch gezicht. Racen op Road America.

Uitslag
1. Reed Sorenson Chevrolet 57 ronden
2. Ron Fellows Chevrolet 57 ronden
3. Jacques Villeneuve Toyota 57 ronden
4. Elliott Sadler Chevrolet 57 ronden
5. Mike Wallace Chevrolet 57 ronden
6.Andrew Ranger Dodge 57 ronden
7.Michael Annett Toyota 57 ronden
8.Ricky Stenhouse Jr. Ford 57 ronden
9.Ricky Carmichael Chevrolet 57 ronden
10.J.R. Fitzpatrick Ford 57 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet