IndyCar

Indycar: Schitterende zege voor Marco Andretti in Iowa

Vijf jaar lang moest Marco Andretti het zonder overwinning stellen. Afgelopen weekend versloeg hij zijn oude teamgenoot Tony Kanaan op schitterende wijze in Iowa.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

2011_andretti_iowa_1
Ondanks dat hij ruim vijf jaar geen overwinningen behaalde verloor Marco Andretti nooit
het zelfvertrouwen.

Schitterende zege voor Marco Andretti in Iowa
Met nog 18 ronden te gaan greep Marco Andretti op Iowa definitief de leiding. Tony Kanaan plaatste nog één laatste aanval, maar Andretti opteerde voor de bovenste lijn, bleef er en pakte de tweede Indycar-overwinning in zijn carrière. 78 wedstrijden geleden behaalde hij op Infineon Speedway zijn allereerste zege.
Marco Andretti: “Ik heb natuurlijk veel ervaring opgedaan. Ik had veel races kunnen winnen. Maar ik kwam gewoon te kort. Ik denk dat opgelucht het juiste woord is. Ik heb mijzelf nooit in twijfel getrokken. Ik heb altijd gezegd dat indien de kaarten mijn kant uit zouden vallen, dat we er zouden staan.”

Tony Kanaan, die in Iowa in drie achtereenvolgende jaren crashte en vorig jaar won, grapte op het podium tegen zijn voormalige teamgenoot: “Ik hoop voor je dat het weer geen tien jaar gaat duren voordat je op het podium staat. Hij heeft een fantastische wedstrijd gereden en het gewoon verdiend.”

Ganassi-coureur Scott Dixon startte als 23e en eindigde als derde. Zijn teamgenoot Dario Franchitti had gedurende lange tijd de leiding in handen maar viel na een herstart behoorlijk terug. Uiteindelijk wist hij nog de vijfde plek te bemachtigen maar profiteerde in de puntenstand maar doordat Will Power crashte, profiteerde in de puntenstand van het kampioenschap.

In de 90e ronde raakte Power de muur en moest met een lichte hersenschudding worden afgevoerd. Of Power over twee weken in Toronto aan de start verschijnt, hangt van de doktoren af.

Polesitter Takuma Sato was de eerste Japanner die een Indycar veroverde maar wist hem niet in een zege te verzilveren. Hoewel Sato lang in de kopgroep wist stand te houden, crashte hij uiteindelijk eveneens tegen de muur. Voor Danica Patrick, die als tweede aan de wedstrijd begon, gold hetzelfde. Zij viel heel snel terug, maar eindigde uiteindelijk nog als tiende.

2011_andretti_iowa_2
Eerste zege van Marco Andretti dit seizoen. De laatste was op Sonoma 2006.


Uitslag.
1. Marco Andretti Dallara Honda 1u53m00.1074s
2. Tony Kanaan Dallara Honda + 0.7932s
3. Scott Dixon Dallara Honda + 1.1067s
4. JR Hildebrand Dallara Honda + 1.4856s
5. Dario Franchitti Dallara Honda + 1.8926s
6. Ryan Briscoe Dallara Honda + 2.3628s
7. Helio Castroneves Dallara Honda + 2.6732s
8. Ryan Hunter-Reay Dallara Honda + 4.1625s
9. James Hinchcliffe Dallara Honda + 5.6272s
10. Danica Patrick Dallara Honda + 6.0327sAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet