Supercar Challenge

DSC: Safety Car drukt stempel tweede race Francorchamps


110626_meijer1

Ook voor de Supersport II-divisie drukte de safetycar-situatie een grote stempel op de wedstrijd. Pieter van Soelen had de beste start, en ging op de eerste positie de safetycar procedure in. Dit weekend werd er voor de eerste maal op Spa Francorchamps een ander pitwindow toegepast dan anders. Normaal gesproken is dit voor alle divisies tussen de 25e en de 35e minuut, maar ditmaal was dit voor de GT- en Supersport I-divisie tussen de 20e en 30e minuut en voor de Supersport II- en Sport-divisie tussen de 30e en 40e minuut. Dit werd gedaan omdat er anders door het grote startveld teveel hectiek werd verwacht in de pitstraat.
Hierdoor konden de Supersport II- en de Sport-deelnemers na de safetycar langer doorrijden, waardoor er al voor de pitstops spannende gevechten ontstonden. Koen Bogaerts ging snel voorbij aan Daan Meijer en Pieter van Soelen, waarna Van Soelen in gevecht raakte met Nick Aerts, Ferry Monster en Marcel Norbart. Jan van der Kooi was ondertussen al op de eerste plaats komen te liggen.

110626_kooij1

Aerts, Monster en Van Soelen waren een aantal ronden fel in gevecht met elkaar, waarbij het uiteindelijk Nick Aerts was die bezweek aan de druk van zijn achtervolgers. De BRL-coureur spinde in de busstop, waarbij Pieter van Soelen meteen profiteerde en voorbij ging aan de RIWAL Seat van de gebroeders Monster. Marcel Norbart zat ondertussen ook al aan de staart van de RIWAL Seat en slaagde er niet veel later ook in om aan deze auto voorbij te gaan.
De pitstops gooiden het veld aardig door elkaar. Door de resultaatseconden waren onder andere het duo Bogaerts/Van der Aa en de gebroeders Monster verder teruggevallen, waardoor onder andere Marcel Norbart en Daan Meijer verder naar voren doorschoven. Jan van der Kooi had ondertussen al een voorsprong opgebouwd van een twintigtal seconden.

110626_norbart1

Om de tweede positie werd het daarna erg spannend. Daan Meijer was het na de pitstops gelukt om voorbij te gaan aan Marcel Norbart, maar de Seat-coureur liet zich niet zomaar kennen. Het duo reed rondenlang achter elkaar aan, waarbij Meijer niet echt kon weglopen van zijn achtervolger. Meijer ging uiteindelijk in de voorlaatste ronde in de fout, waardoor Norbart kon profiteren. “Mijn race ging best goed, maar we hadden problemen met de koppeling waardoor ik eigenlijk probeerde om zoveel mogelijk in de vijfde en zesde versnelling te blijven rijden”, vertelt Marcel Norbart achteraf. “Meijer bleef met zijn Porsche lang voor me, maar gelukkig voor mij spinde hij waardoor ik hem kon inhalen.”
Marcel Norbart eindigde hierdoor achter Jan van der Kooi op de tweede plaats, en Daan Meijer werd toch nog derde. De slotfase van de race verliep niet goed voor Pieter van Soelen, want hij schoot met nog tien minuten te gaan rechtdoor bij Stavelot waarna hij met zijn BMW in de bandenstapels belandde. De gebroeders Monster eindigden uiteindelijk op de vierde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet