VLN

Div: Volop actie in eerste uren 24u Nurburgring

24h_start_2011
Als altijd turbulente startfase op de Nürburgring

Na vijf uur in de 24-uursrace op de Nürburgring leidt de nummer 18-Porsche RSR met Marc Lieb, Lucas Luhr, Timo Bernhard en Romain Dumas, voor de nummer 30-Mamerow-Mercedes-Benz SLS AMG (Mamerow/Hahne/Kaffer) en de nummer 16-Audi R8 LMS (Ekström/Scheider/Werner/Abt). Jeroen Bleekemolen is in de Black Falcon-SLS AMG, die hij deelt met Kenneth Heyer, Thomas Jäger en Jan Seyffarth, op de vierde plaats de best geklasseerde Nederlandse rijder in het veld. Ook Christiaan Frankenhout doet het goed, samen met Lance David Arnold, Alexander Margaritis en Christopher Brück in de Heico-SLS AMG: dit kwartet rijdt op de zevende plaats en daarmee nog zonder problemen in de top tien.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

24h_contact_1_-15_start
Contact tussen de nummer 15-Audi en de nummer 1-BMW op het Grand Prix-circuit

Zonder problemen verloopt de race niet voor diverse andere teams, zoals de fabrieks-BMW met het startnummer 7, die een uur verloor als gevolg van problemen met de remmen. De andere BMW met het startnummer 1, de winnaars van vorig jaar, verloor met Pedro Lamy achter het stuur tijd na een aanrijding met een Volkswagen Scirocco, maar rijdt inmiddels weer op de vijfde plaats. In de beginfase had men bij het BMW-fabrieksteam Schnitzer gekozen voor opgesneden slicks in plaats van regenbanden, zoals de meeste andere teams. Dat bleek de juiste keuze, zodat de BMW’s vrij snel naar voren konden rijden nadat tal van andere auto’s al in een vroeg stadium binnenkwamen voor een bandenwissel.

24h_cor_euser_bmw_1_serie
Cor Euser rijdt met de BMW 120D

Ook de van pole gestarte Hankook-Farnbacher-Ferrari kon in de beginfase het tempo goed bijhouden, maar stond na vier uur langere tijd in de pits vanwege problemen met de ophanging en staat niet meer in de top 40. Bij Manthey koos men aanvankelijk voor de inzet van zowel de 911 GT3R als de 911 GT3 RSR, beide met identieke uitmonstering en met identieke rijdersbezetting, bestaande uit Marc Lieb, Timo Bernhard, Romain Dumas en Lucas Luhr. Na een uur besloot teambaas Olaf Manthey echter om de R in de pits te parkeren en alle aandacht te concentreren op de RSR. Bij Audi was de nummer 29-R8 van de Audi Race Experience (Gruber/Vogler/Dess/Akata) na zo’n twee uur uit de wedstrijd, nadat een van de rijders na een klapband hard van de baan raakte. Bij de hybride-Porsche moest de versnellingsbak worden gewisseld, waarmee het team ver terugviel. Patrick Huisman verloor met de nummer 50-Porsche een half uur in de pits nadat een waterslang was losgeraakt.

24h_nordschleife_verkeer_achterzijde
Verkeer op de Nordschleife met de Mamerow-Mercedes voor de hybride-Porsche en de Manthey-RSR

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet