Porsche Cups

Porsche Supercup: Rast wint, Jeroen Bleekemolen beste Nederlander op Nordschleife

24h_start_1
Start onder moeilijke omstandigheden op de Nürburgring

René Rast is winnaar geworden van de eerste editie van de Porsche Carrera World Cup, the internationale Porsche-race met niet minder dan 100 Porsches 911 uit de Supercup en de diverse Carrera Cups op de Nürburgring-Nordschleife. De Oostenrijker Norbert Siedler, die vanaf pole startte, completeerde de dubbelzege voor het Oostenrijkse team Lechner Racing door als tweede te eindigen. Gastrijder Lance David Arnold, uitkomend met een ‘City Challenge’-Porsche voor het team van Timo Rumpfkeil, kwam als derde over de eindstreep. Rumpfkeil zelf, wiens laatste race in de V8STAR zo’n tien jaar terug lag, stapte zelf ook weer in en won de B-klasse voor auto’s uit de jaren 2007 tot 2009. Beste Nederlander in de eindrangschikking was Jeroen Bleekemolen, die als zevende eindigde. Patrick Huisman werd negende, Jaap van Lagen elfde en Sebastiaan Bleekemolen 14e, in de race die verreden werd onder moeilijke omstandigheden en daardoor flink wat uitvallers kende.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


De hele ochtend regende het al in de Eifel, dus dat maakte de bandenkeuze voor de deelnemers aan race over zes ronden (plus opwarmronde) op de Nordschleife in ieder geval duidelijk. Net als bij de 24-uursrace werd er vliegend gestart in drie groepen, waarbij pole-sitter Norbrt Siedler aanvankelijk de leiding in handen had en daarnaast het voordeel dat hij als enige met een behoorlijk zicht kon rijden, omdat hij geen last had van spray van de auto’s voor hem. René Rast zat hem echter op de hielen en nog in de eerste ronde profiteerde Rast tussen Flugplatz en Schwedenkreuz van een slipstream om de eerste plaats van Siedler over te nemen.

24h_rain_rear
Carrera's in de regen. Tim Harvey (links) won uiteindelijk de Britse Cup, Timo Rumpfkeil (rechts) zegevierde in de B-klasse

In ronde twee volgde het einde van de race voor Nick Tandy. De Brit, die als leider in de tussenstand van de Supercup en de Duitse Carrera Cup naar de Nürburgring kwam, gokte duidelijk verkeerd in een inhaalpoging van Siedler, kwam met de rechter wielen van zijn Porsche op het natte gras naast de baan terecht en kon vervolgens de crash niet meer vermijden. Daarmee was de derde plaats achter de beide Lechner-teamgenoten Rast en Siedler voorlopig in handen van Sean Edwards, maar de Brit delfde uiteindelijk het onderspit in een spectaculaire manoeuvre van Lance David Arnold, die hem passeerde. Terwijl Rast de overwinning naar huis reed en Siedler de dubbelzege voor het Lechner-team completeerde, werd Arnold uiteindelijk derde, gevolgd door Sean Edwards en Nicolas Armindo, de verdedigend kampioen in de Duitse Cup, die na races vol pech eindelijk en voor het eerst dit jaar eens een fatsoenlijk resultaat kon laten noteren. Winnaar Rast was dolgelukkig met zijn succes: "Na de winst in Monaco nu de overwinning in deze race, onvoorstelbaar!"

110625_jeroen_carrera_karrussell
Jeroen Bleekemolen door de 'Karrussell' (foto: Porsche AG)

Jeroen Bleekemolen beste Nederlander
De Fransman Kevin Estre werd zesde, daarachter eindigde Jeroen Bleekemolen als zevende en best geklasseerde Nederlander. “In de eerste twee ronden zag ik echt helemaal niks”, verklaarde Bleekemolen. “Daarna ging het gelukkig een stuk beter, naarmate de regen minder zwaar werd. Er gingen voor me een paar mensen af en ik vond zelf steeds meer de snelheid. Had de race nog een ronde langer geduurd, dan had ik wel vijfde kunnen worden, maar gezien mijn startpositie was dit, denk ik, het maximaal haalbare resultaat.” In de klassering voor de Supercup bezet Bleekemolen zelfs de zesde plaats, omdat Armindo hier niet scoort. In de Duitse Carrera Cup krijgt Bleekemolen punten voor de vijfde plaats bijgeschreven, omdat hier Arnold en Estre geen punten krijgen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet