Porsche Cups

Porsche Supercup: Siedler op pole, Huisman beste Nederlander op Nordschleife

24h_jeroen_jaap_1
Jaap van Lagen (links) en Jeroen Bleekemolen op de Nordschleife

Met de Oostenrijker Norbert Siedler op pole en de Duitser René Rast op de tweede plaats staan er twee rijders van het Oostenrijkse team Lechner Racing op de eerste startrij voor de Porsche Carrera World Cup, morgenochtend op de Nürburgring-Nordschleife. In de slotfase van de 60 minuten durende kwalifcatie op vrijdagmiddag, op een circuit dat na een fikse stortbui steeds droger en daarmee sneller werd, zette Siedler zijn snelste tijd van 8:35,809 minuten neer. Achter het Lechner-duo staat de Pool Kuba Giermaziak derde in de startopstelling, gevolgd door de klassementsleider in de Supercup en de Duitse Carrera Cup, de Brit Nick Tandy. Beste Nederlander in de startopstelling is Patrick Huisman, die lange tijd in de top tien geklasseerd was, maar uiteindelijk de sessie als 14e afsloot.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Gele vlaggen waren aan de orde van de dag in de sessie, waarin zoals verwacht aardig wat rijders het juiste spoor op de Nordschleife bijster waren. De zwaarste klapper maakte de Brit Euan Hankey bij Aremberg. Gisteren was hij in de vrije training nog de snelste vertegenwoordiger uit de Britse Carrera Cup, maar ditmaal sloeg de Porsche van de oud-Formule 3-rijder meerdere malen over de kop, waarmee zijn deelname aan de race morgen ondanks zijn 25e plaats in de kwalificatie vrijwel zeker uitgesloten is.

24h_patrick
Patrick Huisman is de snelste Nederlander op de 14e plaats

Met zijn 14e plaats staat Huisman één plek voor Jeroen Bleekemolen. Die meldde na afloop: “Eigenlijk is dit een lachertje. Je hebt vooral veel geluk nodig om een vrije ronde te vinden en met al die ongelukken op de baan was er nauwelijks een ronde zonder geel. Ik ben zelfs op mijn snelle ronde zeker vijf of zes seconden lang opgehouden. Sommigen rijden echt stapvoets, dat gaat helemaal nergens over…”

24h_jeroen_jaap_2
Jeroen Bleekemolen en Jaap van Lagen wisselen hun ervaringen uit

Jaap van Lagen staat op de 23e plaats. “De eerste keer met een Porsche op de Nordschleife was wel een spannende ervaring”, zei hij. “Ik kende de baan alleen van een paar ronden met een Renault Mégane en een oude BMW. Dit is wel serieus…Ik kom tien seconden tekort op de pole, maar ik weet dat er zeker nog wel een seconde of vijf in gezeten had. Er waren echter zoveel gele vlaggen, en in tegenstelling tot vele anderen heb ik het daar wel wat rustiger aan gedaan.”

Sebastiaan Bleekemolen staat met zijn tijd op de 30e plaats in de startopstelling. “Gisteren zat ik er in de vrije training 18 seconden vanaf, nu nog maar 13 seconden, en ook bij mij had er nog wel meer ingezeten, dus het resultaat zegt niet zo heel veel. Ik heb in mei tijdens de VLN-race 16 ronden met een Clio hier gereden, maar dit is toch wel even anders. Normaal gesproken ligt zoiets me wel, ik ben benieuwd hoe het morgen in de race gaat.”

Uitslag:

1. Norbert Siedler (Oos), 8:35,809 (gem. 177,121 km/u)
2. René Rast (Dui), 8:36,212
3. Kuba Giermaziak (Pol), 8:36,472
4. Nick Tandy (GBr), 8:39,811
5. Nikki Thiim (Den), 8:39,643
14. Patrick Huisman (Ned), 8:43,698
15. Jeroen Bleekemolen (Ned), 8:43,872
23. Jaap van Lagen (Ned), 8:46,739
30. Sebastiaan Bleekemolen (Ned), 8:49,132

24h_jeroen_voor
Jeroen Bleekemolen vooraan in de file op het Grand Prix-circuit

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet