Formula Ford

Formule Ford: Jack Swinkels in de wolken

480_2jack

Jack Swinkels begon seizoen 2011 met maar één doel: kampioen worden. Dat hij daarmee doelde op zowel het Nederlands als Benelux kampioenschap en de wereldtitel zegt veel over de ambities van de jonge coureur uit Harlingen. Tijdens de Pinksterraces moest Swinkels echter alle drie de races helemaal achteraan starten en lijkt hij nu al zijn doelstellingen bij te moeten stellen. Verrassend genoeg heeft de jonge GEVA-rijder daar geen problemen mee.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Bart Buijs, fotobewerking: Bram de Ridder

“Twee maanden geleden kreeg ik de mogelijkheid om te starten met een opleiding tot verkeersvlieger op de KLM Flight Academy. Met een vader als verkeersvlieger bij de KLM ben ik met vliegen opgegroeid en naast autoracen is vliegen altijd een droom voor mij geweest. Toen ik na een zware selectieprocedure werd toegelaten tot de Fligth Academy was ik natuurlijk ontzettend blij, maar tegelijkertijd besefte ik wel dat dit van grote invloed zou zijn op mijn racecarrière.”

480_regen_9884

Alles uit de kast
Om tot de opleiding te worden toegelaten was nog niet eenvoudig. Als Formule Ford-coureur is Swinkels wel gewend om zeer geconcentreerd te werk te gaan, toch moest hij alles uit de kast halen tijdens de intensieve procedure. “Je begint met een twee dagen durende test, waarin zaken als IQ, psychische gesteldheid en leiderschap aan bod komen. Alle vereiste eigenschappen moeten ze in je terug zien, anders is het onherroepelijk voorbij.”

Zonder iets te zien
Uiteraard is van het grootste belang hoe de kandidaten zich in de praktijk manifesteren. De volgende testdagen bracht Swinkels dan ook door in een simulator. “Dat was een zware test. Vier dagen lang moest ik allerlei oefeningen doen puur op instrumenten, dus zonder dat je ook maar iets ziet. Deze ronde waren er dan ook erg veel afvallers, gelukkig kwam ik ook deze ronde goed door.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet