Formido Swift Cup

Swift Cup: Rijdersbegeleider Duncan Huisman: ‘Leuk om de jeugd wat te leren’

480_huisman_0113

Als beginnende coureurs worden de Formido Swift Cuppers al jaren begeleid door een zeer ervaren rijder. Bij afwezigheid van vaste trainer Donald Molenaar, nam tijdens de Pinksterraces Duncan Huisman de honneurs waar. De succesvolle 39-jarige coureur gaf de ‘Swiffers’ een leerzaam betoog.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Bart Buijs, Chris Schotanus en Tim Böhme

"Normaal ben ik niet zo’n verteller’’, zegt Duncan Huisman. Maar daar is tijdens de Pinkstermeeting met de 21 coureurs van de Formido Swift Cup weinig van te merken. De ervaren Dutch GT4-piloot praat honderduit met de veelal jonge, beginnende rijders. De gezamenlijke passie autosport is daarbij een uitstekende katalysator.

Actuele zaken
Elk Dutch Power Pack-weekend krijgen de Swift-jonkies een prikkelend praatje. Na de kwalificatie is het vol gas naar de Formido VIP-box, alwaar het studie-uurtje steevast is. Racezaken die het vorige of huidige raceweekend de revue zijn gepasseerd, worden door de docent aangegrepen om te behandelen. Zo ook door Duncan Huisman.

480_huisman_0115

Pole afgepakt
Dit keer is onder meer de natte Pinksterkwalificatie behandeld, waarbij gele en rode vlaggen niet door alle rijders op waarde zijn geschat. Zo reed bijvoorbeeld klassementsleider Sven Snoeks naar de snelste tijd in de kwalificatie. "Maar heb je wel iemand ingehaald onder een gele vlag-situatie’’, heeft Huisman in de wedstrijdtoren op televisiebeelden gezien. "En dat mag niet. Let daar in de toekomst goed op. Want het is erg zuur voor je als je zoals nu je snelste ronde kwijtraakt. Waardoor je nu niet vanaf P1 maar op P16 moet beginnen. Je zult zeker balen, maar het hoort bij de leercurve van een coureur. Geloof mij: hier leer je van, want de volgende keer zal je dit zeker niet meer gebeuren.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet