VLN

Div: 24u Nurburgring grootste lange-afstandsrace ter wereld

24h_nbr_scirocco_nordschleife_480
Vanaf donderdag rijden de auto's weer door de 'Grüne Hölle' in voorbereiding op de 24-uursrace

Deze week, van donderdag 23 t/m zondag 26 juni, staat de Nürburgring geheel in het teken van het 39. ADAC Zurich 24h-Rennen, met 210 deelnemende teams en zo’n 800 coureurs de grootste lange-afstandsrace ter wereld. Al sinds gisteren (maandag) zijn bezoekers langs het circuit bezig om tenten, sanitaire voorzieningen, barbecues, koelkasten en halve huiskamers in de open lucht in te richten, vanaf vandaag wordt het rennerskwartier gevuld met de vrachtwagens van de teams en worden de pitboxen betrokken. In totaal worden er ruim 200.000 toeschouwers verwacht voor de race op het 25,378 kilometer lange circuit, dat velen als het mooiste ter wereld beschouwen. Tal van merken zijn met fabrieks- of fabrieks-ondersteunde teams vertegenwoordigd, waardoor er een schitterende strijd wordt verwacht.

Tekst en foto's: PR24h_nbr_schnitzer_bmw_winnaar2010_480
BMW won de race van vorig jaar

Naast BMW, dat vorig jaar de overwinning behaalde, zijn ondermeer ook Aston Martin, Audi, Lexus, MINI, Peugeot, Porsche, Subaru en Volkswagen met fabrieksteams aanwezig, Mercedes-Benz en Ferrari laten zich door sterke privéteams vertegenwoordigen. Zo’n 70 auto’s, en daarmee een derde van het startveld, is ingeschreven in de grootste klasses, waarin de strijd om de podiumplaatsen wordt uitgevochten. Van de BMW M3, de winnende auto van vorig jaar, via de Audi R8 LMS en de Porsche 911 in tal van uitvoeringen, waaronder een innovatieve versie met hybride-technologie, tot aan de spectaculaire Mercedes-Benz SLS AMG met vleugeldeuren, zullen de fraaie sportwagens voor een prachtig schouwspel zorgen. Maar ook in de kleinere klasses wordt volop gestreden, waarbij voor veel teams geldt dat het halen van de finish na 24 uren al een prestatie op zich is.

24h_nbr_hybride_porsche_480
De hybride-Porsche reed vorig jaar lange tijd aan de leiding

Tal van Nederlanders en Belgen aan de start
De Belgische inbreng tijdens de 24-uursrace bestaat dit jaar uit Vanina Ickx en François Verbist, die beide zijn ingeschreven in een Volkswagen Scirocco van Volkswagen Motorsport, alsmede het East Belgian Racing Team, bestaande uit Jacky Delvaux, René Marin en Bruno Beulen, uitkomend met een Renault Clio RS. Vanuit Nederland bestaat de afvaardiging uit Jeroen Bleekemolen (Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG), Tom Coronel (Schubert-BMW Z4), Carlo van Dam (STi-Subaru Impreza WRX), Christiaan Frankenhout (Heico-Mercedes-Benz SLS AMG), Han Hoendervangers (BMW 320i E36), Duncan Huisman (RJN Motorsport-Nissan 370Z) alsmede Ivo Breukers, Henk Thijsen en Ton Verkoelen, die rijden met de SEAT Leon TDI van Red Camel Racing.

130 Porsches op de Nordschleife

Voorafgaand aan de start van de 24-uursrace, die op zaterdag 25 juni om 16.00 uur plaatsvindt, is er nog een spectaculair evenement: de Porsche Carrera World Cup. Hierbij zullen zo’n 130 Porsches uit de Supercup en de diverse nationale Porsche Carrera Cups tijdens een race over zes ronden op de Nordschleife in actie komen. De grootste Porsche-race ter wereld is overigens niet de enige wedstrijd in het voorprogramma, want er vinden ook races plaats voor de MINI Challenge, de SEAT Leon Supercopa en het Renault Race Festival, de Rundstrecken-Challenge Nürburgring (RCN) en de 24h-Classic.

Tijdens de race kan de actie worden gevolgd via de website www.24h-rennen.de en via de speciale iPhone-app, die voor 0,79 Euro te downloaden is via de iTunes-Store. Via deze app zijn live-timing, nieuws en live-streaming beschikbaar. De Duitse televisiezender Sport1 zendt gedurende het weekeinde meer dan 20 uur lang vanaf de Nürburgring uit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet