NASCAR

NASCAR: Red Bull stopt met NASCAR! Hoofdsponsor U.S. Grand Prix 2012?

Red Bull maakte gisteren bekend dat men voor 2012 de stekker uit het NASCAR-programma trekt. Gebrek aan succes is de oorzaak. In 160 wedstrijden behaalde men slechts één magere overwinning. Voor het Red Bull NASCAR Toyota team probeert men andere investeerders te vinden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA

2011_red_bull_sprint_cup_pitstop
Red Bull maakte in NASCAR een weinige succesvolle pitstop. Het team staat te koop.


Red Bull trekt de stekker uit NASCAR-programma
Dietrich Mateschitz heeft besloten om voor 2012 de stekker uit het Red Bull NASCAR Toyota programma te trekken. Gebrek aan resultaat is de oorzaak. In 160 races wist men slechts eenmaal te winnen. In 2007 kwalificeerde het team zich in 72 pogingen maar liefst 32 maal niet te kwalificeren.

Zak Brown van Just Marketing: “Ze hebben nooit het succes gehad waarop ze gehoopt hadden. In de F1 staan daar enorme successen tegenover. Ik ben er ook niet zeker van of ze daarvoor wel dezelfde mate van passie hadden. Dietrich Mateschitz is een winnaar en zonder resultaat kan hij niet eeuwig door blijven gaan. Indien Red Bull in de “Chase” had meegestreden en een aantal wedstrijden gewonnen had, dan zouden ze zeker gebleven zijn.”

De Associated Press meldde dat het team voorafgaande aan de wedstrijd op Michigan afgelopen zondag van deze beslissing op de hoogte werd gesteld. Het team gaf dan ook een verklaring uit “waarin men externe investeerders zocht” Hoewel Kasey Kahne en Brian Vickers op dit moment als 19e en 24e in de stand van het kampioenschap staan genoteerd, is het team vrijwel elk weekend verzekerd van een startplaats.

Waar gaat de U.S. Red Bull sponsoring naar toe?
Zak Brown van Just Marketing verwacht dat Red Bull in de VS actief blijft.Mogelijk gaat Red Bull zich als titelsponsor van de US Grand Prix in Austin, Texas verbinden. In 2012 keert de F1 na vijf jaar absentie in de VS terug.

Brown(wiens klanten UBS, LG, en Johny Walker in de F1 zijn) waarschuwt daarbij: “De US Grand Prix zal de magische aantrekkingskracht van NASCAR niet kunnen evenaren. Bovendien zal Red Bull de US zeker niet de rug toekeren. Een titelsponsor of een andere sport mag je niet uitsluiten. Daar is de Amerikaanse markt te groot voor."

2011_red_bull_actie_final
In 2012 een beeld uit het verleden. Dietrich Mateschitz koos in NASCAR gewoon
de verkeerde rijders toch?

Brown: “Toen zij aan NASCAR begonnen wisten zij dat de gemiddelde fanleeftijd hoger lag. NASCAR was dan ook niet de X-Games.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet