Formula Ford

Formule Ford: Steijn Schothorst en Joey van Splunteren zegevieren op Brands Hatch

480_vansplunteren_1779

Steijn Schothorst en Joey van Splunteren hebben de zeges in het Dutch Formula Ford kampioenschap onderling verdeeld. Op het circuit van Brands Hatch wist Schothorst de eerste wedstrijd te winnen terwijl Van Splunteren zijn eerste twee zeges binnenhaalde.

Tekst: Nelson Valkenburg

Race 1

Met donkere regenwolken in aantocht reed het gecombineerde Europese Formula Ford veld op zaterdagmiddag de eerste wedstrijd van het British F3/GT weekend. Steijn Schothorst had zich hiervoor als zevende algemeen en als snelste Nederlander gekwalificeerd. Een prima start zorgde ervoor dat hij in de openingsfase die positie wist te handhaven, met in zijn kielzog Joey van Splunteren. Toen na drie rondes racen echter ineens een stortbui naar beneden kwam kon de wedstrijdleiding niet anders dan de race stilleggen en de teams de kans geven om regenbanden te monteren.

Met minder dan tien minuten op de klokken werd de race opnieuw gestart waardoor het veld nog maar vier ronden kon racen. In deze vier rondjes liet Schothorst zien dat hij zich uitstekend op zijn gemak voelt door met de tweede snelste rondetijd van het veld op te klimmen naar de vijfde plek in het algemeen klassement. Daar zou de jonge Schothorst blijven tot de finishvlag voor zijn derde overwinning van het seizoen. Een paar plekken achter Schothorst vochten Van Splunteren, Nils Vestergard en Bas Schouten een fraai gevecht uit om de overige podiumplekken in het Nederlands kampioenschap. Die plekken gingen uiteindelijk naar een zeer sterk rijdende Van Splunteren en de Deen Vestergard die zijn overwinning op zandvoort daarmee een passend vervolg gaf. De overall wedstrijd werd zoals verwacht gewonnen door Scott Malvern. De Brit won daarmee zijn achtste wedstrijd van het Engelse seizoen en nam en passent de leiding in het kampioenschap over.

steijn_duimpje_0031

Race 2
In tegenstelling tot de eerste wedstrijd werd de tweede race verreden onder fantastische omstandigheden en in de zon was het Joey van Splunteren die schitterde. Een uitstekende start zorgde ervoor dat hij al in de eerste ronde voorbij Steijn Schothorst ging waarna de Provily Racing coureur aanhaakte bij de leidende groep. Schothorst daarentegen verloor tijd doen hij Van Splunteren probeerde in te halen en raakte vervolgens in gevecht met de Fin Jesse Antilla en de Amerikaan Neil Alberico. Alberico probeerde het in de hairpin, schoof te ver door en raakte Schothorst die rond ging en achteraan aan moest sluiten. Hij kon wel de wedstrijd vervolgen, hetzelfde kon niet gezegd worden van Bas Schouten en Nils Vestergard.

Beide mannen raakte verwikkeld in een incident in de openingsfase waar ook Michel Florie en Jelle Beelen een rol speelden. Beelen en Florie bleven ongeschonden maar voor Schouten en Vestergard was het einde race. Dit maakte de weg vrij voor Florie en Beelen om naar de tweede en derde plaats op het podium te rijden, een eerste podium dus voor Beelen die daarmee dolgelukkig was. De grootste glimlach was er echter voor Joey van Splunteren die ongenaakbaar was op het droog, slim was in het gevecht met de Engelsen en zo zijn eerste overwinning in de Dutch Formula Ford klasse kon opstrijken. Overall bleek Scott Malvern opnieuw de sterkste al moest hij ditmaal afrekenen met de Australiërs Urhane en McBride die het de Brit tot de laatste meters moeilijk maakten.

480_florie_527

Race 3
De derde wedstrijd liep uit op een anticlimax. Net zoals de eerste race van het weekend startte de race onder dreiging van regen en evenals eerder in het weekend bleef die regen niet lang uit. Na enkele ronden racen, waarin Joey van Splunteren zijn pole-position om had gezet in een leidende positie werd de race opnieuw stil gelegd vanwege een hevige regenbui. De wedstrijdleiding besloot daarna om de nieuwe race over een totaaltijd van vijf minuten te houden, inclusief opwarmronde. Dit betekende dat er maximaal twee rondes geracet zouden worden maar in die twee rondes gebeurde er genoeg. Van Splunteren startte opnieuw sterk en behield zijn Nederlandse leiding maar achter hem ging het helemaal mis voor Steijn Schothorst. Een electronisch probleem, veroorzaakt door de enorme hoeveelheden water die naar binnen gutsten zorgde voor een vroegtijdig uitvallen van de leider van het Nederlands kampioenschap.

480_schouten_7558

Achter Van Splunteren waren het Nils Vestergard en vooral Bas Schouten die in de twee ronden die de race duurde een opmars door het veld maakten. Schouten toonde hierbij opnieuw aan dat hij onder lastige omstandigheden supersnel kan zijn. De Deen en de Nederlander troefden de opnieuw goed rijdende Jelle Beelen en een minder gelukkige Michel Florie af.

De Formula Ford Eurocup op Brands Hatch werd uiteindelijk gewonnen door Scott Malvern die ook de derde “race” wist te overleven en zo met drie overwinningen zichzelf voorlopig de beste Formula Ford coureur van Europa mag noemen. In het Nederlands kampioenschap blijft de titelstrijd wagenwijd open staan met opnieuw een overwinning voor Steijn Schothorst en vooral weer een nieuwe winnaar in de vorm van Joey van Splunteren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet