Belcar

Belcar: Prospeed coureurs Marc Goossens/Maxime Soulet nemen juiste gok

Maxime Soulet en Marc Goossens (Porsche Prospeed Competition) kozen in de derde wedstrijd van het Belcar Endurance Championship tot tweemaal toe op het juiste ogenblik voor slicks en dat loonde. De leiders in het kampioenschap wonnen immers de wedstrijd en gezien de pech van de directe concurrenten, doen zij een uitermate goede zaak in het kampioenschap. DB Motorsport pakte twee fraaie podiumplaatsen.

Tekst en Foto’s PR


1144_51970545
Fantastische GT3 wedstrijd in Spa

De race zelf was er één om in te lijsten, met Mercedes, Ferrari, BMW en Porsche die de leiding van de race in handen hadden, terwijl de beslissing op enkele minuten van het einde viel. De 24 Uur van Spa over goed zes weken kondigen zich dus bijzonder goed aan… De regenbuien vielen net voor, halverwege en bij de finish van de race en dat was zonder meer de bepalende factor in de derde manche van het Belcar Endurance Championship.

Chaotisch begin
Op een natte, maar al opdrogende piste startten vier rijders op slicks, met name Mike Hezemans (Mercedes SLS MS), Marc Goossens (Porsche Prospeed, 7e), Frank Thiers (Ferrari) en Tom Langeberg (Chrysler Viper). Het was een gedurfde keuze, die enige rijvaardigheid vergde, maar die loonde. Al na vier ronden kwam Marc Goossens als leider door, voor de Mercedes van Hezemans. Al de andere rijders moesten al heel vlug meer dan een handvol seconden toegeven en binnenkomen voor slicks. Voor de Barwell Aston van Van Hooydonk-Verbergt verliep de start nog dramatischer: “Anthony Kumpen heeft onze pneumatische wielboor aangereden toen hij wegreed na zijn bandenwissel en tevens een slang meegenomen die onze benzinetoren bijna omver trok. We hebben een drama maar net kunnen vermijden”, aldus Tim Verbergt, die bijna drie minuten verloor en uiteindelijk als achtste over de finish kwam, vier plaatsen beter dan de andere Aston, het exemplaar van GPR met Moser-Schmetz achter het stuur.

In de box van WRT ging het al niet beter: de Audi van Maassen en Longin lag knap derde, maar na een uur bleef de versnellingsbak in vijfde steken en hun zegekansen waren ook weg. Ook François Verbist en Enzo Ide kenden pech: “Na goed 40 minuten kreeg ik een leegloper”, vertelde de zoon van de preparateur. “Enzo is vervolgens op slicks vertrokken en een half uur later regende het opnieuw. We hebben dus een stop extra moeten inlassen en dat maakte dat we uiteindelijk vijfde werden.” Vooraan leek de Porsche 911 GT3-R van Prospeed Competiton op weg naar een tweede succes, want de “gentlemen drivers” Marius Ritskes en Van Oranje Nassau die Mike Hezemans aflosten, kregen een “Drive Through” (ze werden uiteindelijk 6de), maar dat was buiten de Limburgse waard van KRK gerekend. De Mercedes van KRK met Koen Wauters achter het stuur, maakte in de regen een indrukwekkende remonte en hij reed op een uur van het einde naar de leiding. Ook Verbist en Kox leken in de regen hun ding te vinden. Maar nog was de race niet over, want de vreugde in de box van KRK was van korte duur. Twintig minuten nadat de Mercedes de leiding over nam, viel de wagen zonder benzine en werd terug naar de pitlane gesleept. Kumpen en Wauters werden uiteindelijk 11de.
Vier Nederlanders op het podium

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet