NASCAR

NASCAR: Neutralisatie speelt JGR-coureur Denny Hamlin in de kaart

JGR-coureur Denny Hamlin behaalde op de Michigan International Speedway zijn eerste seizoenszege voor het team van Joe Gibbs Racing. Tevens was het voor Hamlin zijn 17e Sprint Cup zege.


Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota Motorsports USA

2011_burnout_hamlin_michigan
Fraaie burnout van Denny Hamlin in Michigan na zijn eerste seizoenszege in 2011 voor het
team van Joe Gibbs Racing.

17e Sprint Cupzege voor Denny Hamlin in Michigan
JGR-coureur Kyle Busch domineerde de wedstrijd op Michigan. Busch reed maar liefst 59 ronden aan de leiding. Ook de Roush Fenway Fords van Carl Edwards en Greg Biffle leken aanspraak op de zege te maken. Biffle reed maar liefst 68 ronden op kop maar eindigde slechts als 15e. In een wedstrijd die nauwelijks neutralisaties telde leek het brandstofverbruik in de slotfase een belangrijke rol te gaan spelen. Toen de Dale Earnhardt Jr.met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet de muur schampte was de wedstrijd andermaal wijd open.

Denny Hamlin profiteerde het meest van deze situatie en dook als eerste de pits uit. Hoewel Roush Fenway-coureur Matt Kenseth in de resterende acht ronden nog druk trachtte uit te oefenen kwam hij uiteindelijk te kort. Kyle Busch eindigde als derde en bezorgde het JGR Toyota team een 1-3 zege. Problemen met de oliefilters bezorgde het team van JGR inmiddels de nodige hoofdbrekens. Zij zouden door de NASCAR-organisatie niet zijn goedgekeurd. HMS-coureur Paul Menard deed het uitstekend. Meermaals ging de erfgenaam van een grote warenhuisketen de confrontatie met Carl Edwards en Kyle Busch aan. Met een vierde plek was Menard de beste HMS-coureur in Michigan. Mark Martin eindigde als negende, Jeff Gordon als 17 en regerend kampioen Jimmie Johnson zelfs als 24e.

2011_army_stewart
De 236e verjaardag van de US Army werd in Michigan gevierd. Tony Stewart mocht
aansluiten om een stukje taart te komen proeven.


Een zege op de Michigan International Speedway ontbreekt tot op heden op de palmares van regerend kampioen Jimmie Johnson. Het is één van de vier Sprint Cup circuits waar Johnson er tot op heden niet in geslaagd is om te winnen. In de 8e ronde spinde Johnson en moest direct naar binnen. Bij deze stop verloor de Hendrick Motorsports-coureur twee ronden en speelde geen enkele rol van betekenis meer.

Ook Juan Pablo Montoya werd van een goede klassering beroofd toen hij bij de pitsingang stilviel. Sportscar-coureur Andy Lally kon de Ganassi-bolide niet meer ontwijken en ramde de Colombiaan van achteren. Montoya eindigde als 30e. Kurt Busch behaalde voor het team van Roger Penske drie achtereenvolgende poles, maar slaagde er in Michigan wederom niet in om dit in een goed resultaat te vWinnaar Denny Hamlin: “Dit is het keerpunt in de titeljacht. Hopelijk gaan we 10 goede weken voorafgaande aan “The Chase” tegemoet.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet