Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Volle startvelden tijdens NK 4-takt Spint Emsbüren

Ditmaal streek het circus neer in Emsbüren – net over de grens – in Duitsland. Het krappe en bochtige circuit beloofde veel spektakel, op en naast de baan. Desondanks de reis naar Duitsland kunnen we volle startvelden verwelkomen. En konden we ook de zon verwelkomen - een graag gezien gast. Ook gaf dit weekend het team van Nivo Karting een spetterende haringparty. Alle aanwezigen hebben zichzelf erg geamuseerd. Toch zijn we benieuwd naar volgend raceweekend, waar zij iets voor ons in petto hebben…

Tekst: Sebastiaan Looijen
Foto's Heidi Montfoort

Wankel
Deze koningsklasse mocht als eerste een race rijden; zij rijden in tegenstelling tot het andere klassen geen kwalificatie. Zij rijden drie races, waarvan de startvolgorde van de eerste twee races worden bepaald door een loting. Die loting heeft de volgende startvolgorde voor de eerste race bepaald: Jurgen de Block op de tweede plaats en Kris van Hulle op de eerste plaats.

start_wankel

Ook maakt deze klasse gebruik van een rollende start, die bij de eerste poging gelijk goed gaat. Jurgen de Block maakt er het beste gebruik van en kan de leiding van Kris van Hulle overnemen. De rest van het veld schaart zich achter Jurgen de Block. In het verloop van de eerste ronde, valt het veld uit elkaar en splits zich in drie groepen; elk bezet door twee rijders. Bjorn Bourgonjon en Maximilian, die de derde en vierde positie bezetten, weten dit gat dicht te rijden. Zij rijden naar Kris van Hulle toe. Jurgen de Block, vooraan, heeft uit kunnen lopen. Bjorn Bourgonjon wil voorbij aan Kris van Hulle. Maximilian wil voorbij aan Bjorn Bourgonjon. Hierdoor moet Bjorn Bourgonjon aanvallen en verdedigen, terwijl de andere rijders maar een van deze taken succesvol hoeven af te ronden. Toch weet Bjorn Bourgonjon snel Kris van Hulle te verschalken. Kris van Hulle weet ter nauwer nood Maximilian achter zich te houden; hij leek ook een kans te zien om in te halen. Maximilian blijft het wel proberen om een kans te forceren. Omdat Kris van Hulle moet verdedigen kan Bjorn Bourgonjon zich los rijden en richting Jurgen de Block gaan. Maximilian weet dan Kris van Hulle in te halen en kan proberen het gat tussen Bjorn Bourgonjon en hem dicht te rijden. Na deze inhaalactie valt op dat Kris van Hulle zijn tempo niet goed kan vasthouden. Dave Bult sluit aan en ziet kansen. Het is dan een kwestie van tijd voordat hij hem er naast kan zetten en inhalen. Op dat zelfde moment kan vooraan Maximilian aansluiten op Bjorn Bourgonjon. Maximilian kan de druk er op houden, maar kan dit niet omzetten in een concrete inhaalactie. Hiermee is de race bijna gereden. Wel zien we Kris van Hulle nog in aanraking komen met Kris van Hulle, waardoor ze allebei spinnen. Uiteindelijk is het, foutloze, Jurgen de Block die als eerste over de finish komt. De tweede plaats is voor Bjorn Bourgonjon en derde voor Maximilian.

In de tweede race mogen Bjorn Bourgonjon en Maximilian vanaf de eerste startlijn beginnen. Bjorn Bourgonjon bezet hiermee de eerste plaats en Maximilian de tweede. Jurgen de Block, die hoe dan ook een reële bedreiging is, mag vanaf de laatste plaats starten. Dit geeft Bjorn Bourgonjon een voordelige positie als het om de eerste bocht aan komt: hij start vanaf de binnenkant van het circuit. Hij maakt hier gebruik als Maximilian zijn kart naaste de zijne zet, na de start. Insturen en de leiding is in handen. Dat autosport niet zo makkelijk is, bewijzen beide rijders bij het aanremmen van de eerste bocht nadat zij één ronde hebben gereden. Beide rijders remmen bijzonder laat, Maximilian nog iets later dan Bjorn Bourgonjon. Gevolg: beide rijders komen naast de baan terecht. Bjorn Bourgonjon rijdt door het gras en zoekt de weg terug naar het asfalt. Maximilian lukt het niet om in te sturen, bij het remmen zoekt de achterkant grip, stuurt tegen en gaat rechtdoor de berm in. Hiermee komt hij vast te staan in de berm, die daar een stukje omhoog loopt, uiteindelijk. Jurgen de Block kan hierdoor de leiding overnemen. Het veld valt hier enigszins uit elkaar. Dave Bult bezet nu de tweede positie en 3 bezet nu de derde positie. 3 krijgt in de laatste fase van de race Bjorn Bourgonjon achter zich. Bjorn Bourgonjon is sneller en wilt er voorbij. Bjorn Bourgonjon voert de druk op en 3 moet verdedigen. Het duurt niet lang voordat Bjorn Bourgonjon kan passeren. Als dat eenmaal gebeurt is, is de race gelopen. Jurgen de Block finisht op grote voorsprong, hij wordt gevolgd door Dave Bult, op acht seconden. Bjorn Bourgonjon volgt zestien seconden na Jurgen de Block en complementeert het podium.

winaar_wankel

Bij de start van de derde race zien we Jurgen de Block vooraan staan, met Bjorn Bourgonjon naast zich.Desondanks Jurgen de Block constant in de voorste regionen van het veld te vinden is, laat hij steken liggen bij de start. Bjorn Bourgonjon neemt de leiding over en Jurgen de Block zakt terug naar de tweede plaats. Waar hij het van Maximilian krijgt te verduren. Jurgen de Block kan niet helemaal zijn ritme vinden en moet verdedigen om zijn plaats te behouden. Enkele minuten in de race weet Jurgen de Block het tempo te vinden, daarmee worden alle pijlen op Bjorn Bourgonjon gezet. Bjorn Bourgonjon wordt snel naar de tweede plaats verwezen. Toch blijft Bjorn Bourgonjon in de buurt. En Maximilian daarachter ook. Jurgen de Block voelt daarom de druk. Jurgen de Block maakt hier en daar foutjes, waar Bjorn Bourgonjon en Maximilian bijzonder happig op zijn. Maximilian laat bij Bjorn Bourgonjon weten dat hij daarachter zit: hij raakt een paar keer de bumper. Bjorn Bourgonjon en Maximilian missen daarom een beetje snelheid, Jurgen de Block loopt een beetje uit, maar blijft binnen bereik. Jurgen de Block laat deze voorsprong aan het eind weer vallen, maar verliest niet zijn leiding. Desondanks moet hij Bjorn Bourgonjon in de gaten houden. Bij het vallen van de vlag wordt dat positief bevestigd; Jurgen de Block wint. Gevolgd door Bjorn Bourgonjon en Maximilian, op respectievelijk twee en viertiende van een seconden.

Dit brengt het volgende klassement met zich mee: Jurgen de Block nul punten achter zijn naam, Bjorn Bourgonjon zeven punten achter zijn naam en Dave Bult tien punten achter zijn naam.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet