V8 Supercars

V8 Supercars: Schitterende zege Shane van Gisbergen in Darwin

SBR-coureur Shane van Gisbergen behaalde op het circuit van Hidden Valley een meesterlijke zege. De Nieuw Zeelander met Brabantse roots behaalde zijn tweede V8 Supercarzege dit seizoen. Vanaf een twaalfde startplek begon Van Gisbergen evenals Rick Kelly gisteren aan een onmogelijk lijkende missie. Een “burn-out” van Craig Lowndes werd door de organisatoren zwaar bestraft

Tekst Willem J. Staat
Foto’s SBR/Team BOC/Bam Media

2011_winnaar_r13_svg_darwin
Het volledige SBR Team met Shane van Gisbergen(midden) met teamgenoten
Tim Slade en Alex Davison na het fantastische succes in Darwin.

Van Gisbergen volbrengt onmogelijke missie
Evenals Race 1 winnaar Rick Kelly leek Van Gisbergen vanuit een 12e startplek aan een onmogelijke missie te beginnen. Voor de tweede 200 KM wedstrijd opteerde het team van Stone Brothers Racing voor de “harde compound control tyre”. Na 25 ronden switchte de SBR Ford Falcon van Van Gisbergen, Slade en Davison naar de zachtere compound “Sprint Tyre” waarvan de levensduur ongeveer 15-20 ronden bedraagt. Het team van SBR gokte echter op een safetycarfase waardoor de levensduur iets gerekt wordt, en je vooral in de slotfase grond kunt goed maken. De gok pakte goed uit. In tegenstelling tot gisteren, toen de safetycar voor het team van SBR allerlei problemen veroorzaakte was het een godsgeschenk en speelde het team uitstekend in de kaart. Team Vodafone-coureur Jamie Whincup was de grote verliezer.

2011_whincup_darwin
Jamie Whincup was in Darwin de grote verliezer.

Vrijwel de gehele wedstrijd was door de Team Vodafone Holden Commodores van Jamie Whincup en Craig Lowndes gedomineerd. Een safetycarfase voor een incident van Karl Reindler met nog amper tien ronden te gaan bracht de definitieve beslissing. Na de herstart viel Whincup al snel naar de zesde plek terug en Craig Lowndes wist nog even stand te houden. Met nog drie ronden te gaan passeerde Van Gisbergen de Holden van Lowndes en plaveide daarmee de weg voor zijn tweede V8 Supercarzege dit seizoen. De twee andere SBR-Falcons van Tim Slade en Alex Davison eindigden eveneens in de Top 10 en pakten daarmee waardevolle punten voor het team. Door zijn zege in Darwin klom Van Gisbergen naar de derde plek in de stand van het kampioenschap.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet