Porsche Cups

Div: Porsche Carrera Cup: Thiim wint op Lausitz. Jeroen Bleekemolen vierde

Nicki Thiim is de winnaar geworden van de vierde Porsche Carrera Cup race op EuroSpeedway Lausitz.De Deen passeerde de finish na een spannend gevecht met Sean Edwards. De Engelsman reed een bekeken race en steeg naar een tweede plaats in de strijd om het kampioenschap.Deze plaats - 62 punten - moet hij delen met teamgenoot Jeroen Bleekemolen die net het podium miste. Derde werd Nick Tandy die de hevige druk van Bleekemolen en Ragginger wist te doorstaan. Tandy blijft koploper met 70 punten. Jaap van Lagen moest met technische problemen al na 1 ronde opgeven na een al teleurstellende 18de kwalificatietijd.

jaap_van_lagen_carrera_cup_lausitz_ring

Onopgelost mysterie treft Jaap van Lagen
Veel duidelijker kon Jaap van Lagen zich niet uitdrukken. “Het was drama op de Lausitzring. Dit is een weekeinde om heel snel te vergeten.” Tijdens de vierde ronde om de Duitse Carrera Cup bleek opeens alle snelheid in de Porsche van Land Motorsport zoek. De 18de trainingstijd was illustratief. In de race kwam Jaap drie bochten ver.

In de vrije trainingen klokte de Edenaar een week na zijn sterke optreden in de 24u van Le Mans tijden die niet bij hem of het team van Land Motorsport passen: 16e en 17e. En met een marge op de snelste van rond één seconde. Een te grote afstand voor het team en de rijder die in Spielberg zowel de pole position pakte als de race won.

Vooraf aan de kwalificatie namen de techneuten van Land Motorsport de Porsche onderhanden en paste de wieluitlijning en de afstelling aan. Maar in de kwalificatie was er geen stijgende lijn zichtbaar. “Ik heb drie vrijwel foutloze ronden gereden met twee nieuwe sets banden, maar de snelheid was spoorloos en bleef spoorloos.” Het resultaat was een ronduit matige 18de tijd op 1,2 seconden van polesitter Nicki Thiim.

“Na de kwalificatie heb ik mijn data met die van andere Carrera Cup-rijder mogen vergelijken. Daaruit bleek dat ikzelf op twee punten 0,1 seconden liet liggen met aanremmen. In drie bochten kon die andere coureur veel sneller op het gas na de bocht. Dat kostte me in totaal 0,6 seconden”, vertelt Jaap. “Als ik op dat punt het gas zou indrukken was ik ‘m kwijt.”

Van zaterdag op zondag zochten de monteurs naar het euvel, maar elementaire zaken als motor, schokdempers voor en differentieel bleken in orde. Er zat niets anders op dan om op zondag een flinke inhaalrace in te zetten. Bij het doven van de startlichten lukte dat voortreffelijk. Na twee bochten was Jaap van Lagen al drie coureurs voorbij. Op weg naar de volgende bocht ging coureur Damian Sawicki op een onlogische plek vol in de rem, waardoor Jaap er achterop klapte.

“Sawicki gaf me ‘brake test’. Ik kon geen kant op. Door de tik sloeg de waterkoeler in de neus lek en was het meteen over”, aldus een stevig balende Jaap van Lagen. “Gelukkig viel de uitslag gunstig voor me uit. Ondanks dat ik geen punten heb gehaald ben ik maar één plaats gezakt in het kampioenschap. Ik sta nu vijfde.”

Volgend weekeinde wacht de Edenaar een heel bijzonder evenement. Op de Nürburgring-Nordschleife gaat Jaap van start in de Porsche Carrera World Cup. Een race met rond de 200 Cup Porsches uit de 16 Cups van over de hele wereld, die plaats vindt op de Gröne Hölle en gaat over zes ronden (ruim 150 km). “Dat wordt een spektakel, want het startveld is groot en de baan is echt heftig. Ik ga voor een plaats bij de beste twintig, want ik ken de baan niet heel goed en zal er voor het eerst rijden met een Porsche.”

Bovendien is het euvel in zijn Porsche nog niet boven. “Ik hoop dat de monteurs vinden wat er mis is, maar dat zal lastig worden want dinsdag vertrekken we alweer naar de Ring”, aldus Jaap. “Ik moet er het beste van zien te maken.”

Uitslag race 4:
1. Thiim 24 ronden in 34:50.590
2. Edwards +0.379
3. Tandy +4.763
4. Bleekemolen +5.450
5. Ragginger +5.810
6. Jahn +15.781
7. Wendt +17.995
8. Seyffarth +32.657
9. Frommenwiler +37.555
10. Sawicki +41.577
11. Scholze +43.183
12. Renauer op 1 ronde
13. Ledermair DNF
14. Heidorn DNF
15. Lukas DNF
16. Siedler DNF
17. Armindo DNF
18. Rast DNF
19. Alzen DNF
20. Schmid DNF
21. Van Lagen DNF
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet