V8 Supercars

V8 Supercars: Sensationele zege voor Rick Kelly in Darwin. Van Gisbergen zevende

Underdog Rick Kelly behaalde in de eerste wedstrijd op het circuit van Hidden Valley in Darwin een sensationele zege. Na een herstart in de 37e ronde elimineerde de Top 3 bestaande uit Mark Winterbottom, Jamie Whincup en Shane van Gisbergen zichzelf voor de zege. Zij kwamen nog wel over de streep. Kelly kreeg daardoor de zege a.h.w. in de schoot geworpen. Voor Kelly was het zijn 11e V8 Supercarzege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s BAM/SBR/Toll Holden Racing

2011_winnaar_kelly_darwin
Prachtig resultaat voor Kelly Racing. Een onverwachte zege nadat de kopgroep zichzelf
na een herstart elimineerde.

Sensationele zege voor Rick Kelly in Darwin
Voor de 12e V8 Supercarwedstrijd in Darwin had Kelly zich als twaalfde gekwalificeerd. In de slotfase van de wedstrijd bevond Kelly zich in 5e positie. Een herstart in de 37e ronde leverde een enorm voordeel voor het Jack Daniels Kelly Racing Team op. Na de herstart presteerde de Top 3 het om zich in de eerste bocht zelf te elimineren. Daardoor bevond Rick Kelly zich in een riante uitgangspositie en won zijn tweede V8 Supercarwedstrijd dit seizoen. Ford Performance-coureur Mark Winterbottom werd alsnog als vijftiende geklasseerd. Winterbottom stak een beschuldigende vinger naar Team Vodafone-coureur Jamie Whincup uit. Winterbottom: “Hij was degene die mij bij de herstart een duwtje gaf. Drie auto’s tegelijk door dezelfde bocht werkt gewoon niet. Wij stonden alle drie in de grindbak.”Rick Kelly wist niet wat er voor hem gebeurde. “Ik kan het gewoon niet geloven. Ik had wel de naam van de Bradbury-bocht in mijn hoofd. Ik was erop gefocust om bij de herstart een paar plekjes te winnen. Maar dit! Voor de resterende ronden reed ik als een aap. Dit had ik nooit verwacht. Wij hadden wel erg veel geluk. Ik beschikte over een auto waarmee ik als vierde kon eindigen. Niet meer dan dat. Ik vraag mezelf eigenlijk nog steeds af wat er nu eigenlijk gebeurd is. Dit soort resultaten heb je wel nodig om de aansluiting aan de kop te behouden. Ten opzichte van de Triple Eight-auto’s is onze auto niet competitief genoeg. Voor derde plaatsen zijn we goed. En daar moeten wij op ons concentreren. Misschien dat er dan eens een tweede of eerste plek in onze schoot valt.” aldus de verrassende winnaar.

Voor het Toll Holden Racing Team eindigde wedstrijd andermaal in een drama.Regerend kampioen James Courtney moest al snel met een lekke band naar binnen terwijl teamgenoot Garth Tander na een mislukte brandstofstop een penalty aan zijn broek kreeg.

Slechts zevende plek van Gisbergen
Een technisch probleem aan de SBR Ford Falcon in de 33e ronde had voor Shane van Gisbergen desastreuze gevolgen. Bij de herstart in de 37e ronde knalden Winterbottom, Whincup en Holdsworth tegen elkaar aan. Voor Van Gisbergen was er eveneens geen ruimte meer en ook hij moest door het stof bijten. Toen hij terug op de baan kwam, waren zijn kansen verspeeld.

2011_darwin_start_rear
Het ging er in de slotfase in Darwin behoorlijk ruig aan toe.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet