IndyCar

IRL: Scott Dixon wint fel begeerde Nashville Gitaar

De Nieuw-Zeelander Scott Dixon won op de Nashville Superspeedway zijn tweede Indycarwedstrijd dit seizoen. Enkele weken geleden won de Ganassi-coureur op Watkins Glenn.

tekst Willem J. Staat

 Dixon Gitaar

Scott Dixon was vannacht de winnaar van de fel begeerde Country en Western gitaar in Nashville.Foto: IRL

Dixon wint fel begeerde gitaar
Na de Indy 500 trofee is de Nashville gitaar één van de meest fel begeerde prijzen bij de IRL-coureurs. De Nieuw-Zeelander Scott Dixon ging er vannacht met zijn Ganassi Dallara Honda mee aan de haal. In de training kampte Dixon met een nukkige versnellingsbak en kopiëerde de set-up van teamgenoot Dan Wheldon die met een miniem verschil van 0.0176 seconden als tweede eindigde.

Dan Wheldon leidde de eerste 58 ronden met zijn Ganassi Dallara Honda. Daarna nam Sam Hornish jr. het commando over. De Penske-coureur viel echter in de 130e ronde na een crash uit. Na het uitvallen van Hornish maakten de Ganassi Dallara Honda's de dienst uit in Nashville. Een crash van de Japanner Kousuke Matsuura viel in het voordeel van Dixon uit. Vanaf de 173e ronde stond de Nieuw Zeelander onder druk van de Braziliaan Vitor Meira, die in de 191e ronde echter door Wheldon werd verschalkt.

Dan Wheldon: "Vitor Meira heeft me eigenlijk wat opgehouden en dat heeft me gewoon de race gekost,ik kwam gewoon te kort. Eigenlijk kun je hier niet naast elkaar rijden, maar het was toch een boeiende race op de thuisbasis van Firestone." De Braziliaan Vitor Meira reed andermaal een uitstekende race en eindigde als derde maar moet het na 54 IRL races nog steeds zonder overwinningen stellen. Meira: "De Ganassi-auto's waren gewoon sneller. Alleen in de eerste vijf ronden na een stop konden we ze nog een beetje bijhouden."

 Nashville Racing

Dario Franchitti reed in zijn woonplaats Nashville een thuisrace, maar was allerminst te spreken over Danica Patrick. Foto: IRL

Danica Patrick vierde
Danica Patrick eindigde met haar Rahal Letterman Dallara Honda als vierde, maar haalde zich wel de woede van Dario Franchitti op de hals doordat ze hem teveel afblokte. "Ik heb alleen maar mijn lijn gehouden en daar is niets mis mee, als hij me buitenom gepasseerd had, had ik hem echt niet tegengehouden." aldus Patrick. Hoewel haar vader vorige week met NASCAR-teams gesproken heeft, heeft ze te kennen geven dat ze ook in 2007 in de IRL zal blijven.

Oval comeback Ryan Briscoe
De Australiër Ryan Briscoe maakte een uitstekende oval comeback na zijn zware crash op Chicagoland in 2005. Met de Dreyer&Reinbold Dallara eindigde Briscoe uitstekend als negende. Briscoe: "Ik heb het enorm naar mijn zin gehad, maar ik had er even tijd voor nodig om weer in mijn ritme te komen. We waren wat te conservatief in onze strategie, anders was ik zeker als zevende geëindigd. Ik geloof wel dat ik na mijn comeback een goede race gereden heb. Het was fantastisch"

Hoewel teameigenaar Chip Ganassi blij was met zijn dubbeloverwinning op Nashville betreurde hij het uitvallen van Penske-coureur Sam Hornish jr. "We hadden die man liever in een directe confrontatie verslagen, maar we lopen nu wel iets op hem in' Scott Dixon verwacht de komende races nog wat meer steun van teamgenoot Dan Wheldon. "Hij heeft vier jaar ervaring met de Dallara Honda combinatie, eerlijk gezegd heb ik er nog steeds moeite mee" aldus de Nieuw Zeelander.

UITSLAG
1. Scoot Dixon(NZ) Dallara Honda 200 ronden
2. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
3. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 200 ronden
4. Danica Patrick(USA) Dallara Honda 200 ronden
5. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 200 ronden
6. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 200 ronden
7. Jeff Simmons(USA0 Dallara Honda 199 ronden
8. Marco Andretti(USA) Dallara Honda 199 ronden
9. Ryan Briscoe(AUS) Dallara Honda 199 ronden
10.Ed Carpenter(USA) Dallara Honda 198 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet