Clio Cup

Clio Cup: Niels Langeveld ondanks opwarmspin naar mooie zege in Zandvoort

480_langeveld_actie_0005


Op een kletsnat Circuit Park Zandvoort heeft Niels Langeveld op maandagmiddag de tweede Clio-heat van de Pinksterraces gewonnen. Hij hield na 12 ronden Christiaan Frankenhout (2de) en Sheila Verschuur (3de) achter zich. De rappe Clio-rookie Langeveld was na afloop blij én opgelucht. "Want in de opwarmronde spinde ik nog en was mijn race bijna afgelopen!’’

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Klaas Norg

Voor de start van de tweede Clio-race wordt er hard gewerkt op de grid. Het regent en dus wordt er nog gegokt of er ander racerubber onder de Renault moet worden gesleuteld. Alle coureurs veranderen dan ook nog van ‘schoeisel’. De slicks worden vervangen door gegroefde regenjongens.

Polesitter in de rondte
In de opwarmronde blijkt het belang van een goede bandenkeuze. Polesitter Niels Langeveld gaat zelfs in de rondte. Maar omdat nog niet het hele veld hem voorbij is getrokken, kan de geschrokken coureur gelukkig voor hem nog startpositie 1 innemen. "Ik was helemaal gefocust op het opwarmen van mijn banden’’, zei Langeveld na afloop. "Ik keek niet ver genoeg voor me. Zat ik ineens met mijn neus op het gras van de Renault-bocht. Gelukkig kon ik door en mocht ik alsnog mijn mooie poleplekje op de grid innemen.’’

480_start_clio2_bart_1616

Start
Bij het begin is Niels Langeveld prima weg. Hij pakt in de dikke waterspray de kop. De snelle dames Sheila Verschuur en Sandra van der Sloot knokken om P2. Verschuur wint die strijd, waarna Sebastiaan Bleekemolen vanaf startpositie 4 richting P3 gaat. Van der Sloot valt ondertussen ver terug in de bijzonder natte race. Zij gaat na een rondje de pit in.

480_duel_frankenhout_vdberg_0006

Glibberen
De topdrie scheidt zich al snel af van de rest. Op P4 heeft Robert van den Berg eveneens een gaatje geslagen. Hij heeft een tel voorsprong op Melvin de Groot, die in de strijd om P5 Max Braams voorbij steekt. René Steenmetz (7de), Ronald Morien (8ste), Marcel Dekker (9de) en Christiaan Frankenhout (die al weer snel van helemaal achteraan naar voren komt) completeren de toptien. Dekker verliest zijn klassering, omdat hij in de Tarzan glibbert en glibbert en liefst acht plaatsen verliest.

480_braams_grind-Klaas-2922

Tarzan, Tarzan, Tarzan
Ook Max Braams heeft moeite met de omstandigheden. Na de tweede doorkomst op start/finish schiet hij rechtdoor in de Tarzanbocht. Een rondje later herhaalt Braams deze route door dezelfde grindbak. En jawel, een omloop verder doet Max nog een bis-nummertje. Dat is drie keer achter elkaar door de Tarzan-bak vol gruwelijke stenen. De vierde poging van Braams is wel succesvol. Het publiek reageert en geeft de jeugdige coureur een luid applaus.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet