Formido Swift Cup

Swift Cup: Peter Schreurs wint spektakelstuk met 0,014 seconde verschil

480_fotofinish_erik_5249


De computer op CPZ gaf aanvankelijk Bart van Os aan als winnaar van de eerste Formido Swift Cup-heat van de Pinksterraces op CPZ. Hij zou Peter Schreurs na 12 spannende ronden met 0,010 seconde verschil hebben verslagen. Maar de finishfoto gaf uiteindelijk een ander verhaal. De zeer snel finishende Schreurs klopte Van Os uiteindelijk op de meet met de minimale marge van 0,014 tel! Glenn Coronel mocht als de nummer 3 ook naar het ereschavot.

480_fotofinish_5251

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Bart Buijs, Erik van der Schaaf en Klaas Norg

De grote vraag bij de start van de eerste Swift Cup-wedstrijd is: wat gaat klassementsleider Sven Snoeks doen? De dubbele winnaar van de Paasraces klokte zaterdag weliswaar de snelste kwalificatietijd, maar hij werd later teruggezet naar de 16de plek. Dit omdat hij zijn rapste chrono met inhalen onder geel had uitgevoerd. Dat kostte de rappe titelkandidaat dus de pole en liefst 15 plaatsen terugzetting.

480_van_os_start_bart_1291

Start
Gevolg is dat Snoeks’ grote kampioenschapsrivaal Bart van Os vanaf P1 mag beginnen, met naast op de eerste startrij zijn ploegmaat Glenn Coronel. Op een opdrogend CPZ pakken de twee mannen tijdens de start de leidende twee posities. Peter Schreurs handhaaft zijn aanvangspositie 3. Terwijl Maurits Caransa in het achterveld direct achterstand oploopt, positioneert zijn YURT-teamgenoot Maarten van ’t Schip zich op plek 4. Marcel van de Maat moet op stek 5 al een gaatje op de topvier laten. De gele BS Racing-bolide heeft rookie Jos Kiekens in zijn nek hijgen, terwijl Wesley Caransa (7de), Mike Hesse (8ste), Mark van Keulen (9de) en Nick Hummel (10de) de toptien vervolmaken. Sven Snoeks heeft het tempo nog niet echt gevonden. Na één rondje heeft hij op P15 nog maar één plekje goedgemaakt.

480_caransa_Klaas-2516

Snelle rookie
Aan kop ontspint zich een mooie strijd. De topvier is lekker aan het knokken met elkaar. Drie tellen daarachter is er nog een vechtend kwartet bij de nummers 5 tot en met 8. Jos Kiekens is lekker onderweg. Pas bezig aan zijn tweede Swift-weekend ooit, is de rijder van Certainty Racing Team aan de meer geroutineerde Van de Maat voorbij. Hij ligt nu 5de.

480_os_op_kop_chris_4228

Nieuwkomers bij elkaar
Na drie doorkomsten vinden de rookies Mark van Keulen en Jeffrey Rademaker elkaar. Vechtend voor P9 gaat Van Keulen in de Tarzanbocht iets te wijd. Hij gaat door het grind, kan wel door, maar verliest een handvol posities. Rademaker, die met Pasen verraste met een 4de en 6de plek, klimt nu naar stek 9. Kim van den Berg aast ook op die rang en neemt later die positie van Rademaker over. In omloop 4 weet koploper Van Os een klein gaatje te slaan op het achtervolgende trio. Hij is een halve tel los van Coronel, die flink weerwerk van achteren krijgt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet