Dutch GT4

Dutch GT4: Duncan Huisman wint race 2

480_huisman_blij_bart_1236


Een week na zijn succes op Silverstone heeft Duncan Huisman in de Racing Team Holland/Ekris-BMW de tweede race in het HTC Dutch GT4 Championship op zijn naam geschreven. Gestart vanaf pole leidde Huisman van start tot finish en zegevierde voor zijn BMW-merkgenoot Simon Knap en Dennis Retera in de Rhesus-Aston Martin. Jeroen Bleekemolen, die zonder kwalificatietijd (vanwege zijn deelname in Le Mans) vanaf de achterste rij startte, kwam in de Corvette na een spannend gevecht met Henry Zumbrink in de PS-Porsche als vierde over de eindstreep. De overwinning bij de Legends was voor Bernhard van Oranje.

Tekst: René de Boer
Foto's: Chris Schotanus, Bart Buijs, Klaas Norg en Co van der Gragt


480_bernhard_jan_chris_4145


480_start_huisman_freebird_3969

De bandenkeuze was voor vele coureurs op een opdrogende baan wat lastig. Bij het uitdoven van het startlicht pakt Huisman van pole de leiding. Knap valt Freebird in de strijd om de tweede plaats aan bij het uitkomen van de Tarzanbocht, maar aan de buitenkant trekt Knap aan het kortste eind. In de Mastersbocht lukt het wel: Knap passeert Freebird en is daarmee tweede. Ook Retera is hard op weg naar voren en komt na de eerste ronde als vijfde door. In de Gerlachbocht haalt Retera ook Zumbrink in en is daarmee al vierde.

480_lammers_chris_3974

Wim van Genderen kan het tempo in de beginfase niet helemaal bijhouden en valt terug naar de zevende plaats. Jeroen Bleekemolen, net als Jan Lammers als laatste gestart, rijdt gestaag naar voren. Dat kan niet worden gezegd van Dick Freebird, die op regenbanden rijdt en daarmee duidelijk de verkeerde keuze gemaakt heeft. Hetzelfde geldt voor Rick Abresch, die aan het einde van de tweede ronde de pits inrijdt voor een bandenwissel: hij laat de regenbanden vervangen door slicks.

Duncan Huisman leidt na twee ronden voor Simon Knap. Dennis Retera, Henry Zumbrink, Jeroen Bleekemolen, Sjaco Griffioen, Bernhard van Oranje, Jan Lammers, Dick Freebird en Philip van Beurden. In de vierde ronde, waarin Huisman opnieuw de snelste tijd in het veld rijdt, pakt Lammers de zevende plaats van Griffioen. Aan het einde van ronde vijf komt Freebird binnen voor een bandenwissel. In ronde zes geeft Van Beurden Griffioen een klein tikje in de Tarzanbocht in de strijd om de achtste plaats, maar tot positiewisselingen komt het vooralsnog niet. Bernhard van Oranje leidt relatief ongedreigd bij de Legends.

480_Retera_zumbrink_klaas_2427

Henry Zumbrink houdt de druk op Dennis Retera op de derde plaats, maar Jeroen Bleekemolen rijdt langzaam maar zeker het gat naar het duo dicht. Rob Kamphues rijdt de pits in met eene beschadigd rechter voorwiel van zijn BMW als gevolg van een aanrijding met Sjaco Griffioen in de S-bocht.

480_jeroen_Klaas-2447

In de elfde ronde plaatst Bleekemolen in de Bocht zonder Naam de eerste aanval op Henry Zumbrink. Een ronde later probeert hij het opnieuw, maar wederom zonder resultaat. In ronde 13 lukt het in de Mastersbocht wel, waarmee Bleekemolen vierde is achter Huisman, Knap en Retera. Een counter van Zumbrink in de S-bocht levert geen resultaat meer op. De 14e ronde is de laatste van de race, waarin geen veranderingen meer optreden, hoewel Zumbrink bijna de controle over de auto verliest in het Scheivlak. Uiteindelijk kan hij de Porsche nog net op de baan houden. Zo zegeviert Huisman voor Knap, Retera, Bleekemolen, Zumbrink, Van Oranje, Lammers, Van Beurden, Griffioen, Van Genderen, Abresch, Freebird en Kamphues.

Winnaar Duncan Huisman zei: “Er was meer grip dan ik verwacht had. In de opwarmronde was het in het Scheivlak nog een beetje glad, maar in de race was er opeens megaveel grip. De eerste vijf ronden heb ik behoorlijk gepusht, want de verwachting was dat er misschien aan het einde van de race nog regen zou komen, maar die bleef gelukkig uit. Met de nieuwe banden ben ik heel tevreden, ze geven wat meer vertrouwen, vooral in de bochten.”

480_knap_Klaas-2442

Simon Knap verklaarde: “Het bleek al vrij snel dat de keuze voor slicks juist was, want de baan droogde vlot op. Ik kon al snel de tweede plaats pakken, maar Duncan was te snel voor me, ik kon het gat naar hem niet meer dichtrijden.” Ook Dennis Retera was wel tevreden: “In de kwalificatie had ik wat pech met de rode vlag, maar ik ben blij dat ik nu op het podium sta. In het begin zat ik even vast achter Wim van Genderen, waardoor ik de aansluiting een beetje kwijt was. Daarna had ik Zumbrink in m’n nek, dat was wel een mooi gevecht.” Winnaar bij de legends was Bernhard van Oranje, die zijn succes ook deels te danken had aan de juiste bandenkeuze. “Ik begon op regenbanden, maar na de opwarmronde wist ik zeker dat ik op slicks wilde rijden en dat pakte goed uit. Na de start bleef iedereen aan de binnenkant, waardoor ik aan de buitenkant mooi naar voren kon rijden. Daarna was het een beetje slalommen, want ik wilde natuurlijk wel voor Jan Lammers blijven. Dat is gelukt!”

480_podium1_4178

Uitslag:
1. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, 14 r. in 25:45,012 (gem. 140,499 km/u)
2. Simon Knap, BMW M3 GT4, op 3,570
3. Dennis Retera, Aston Martin Vantage GT4, op 8,927
4. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, op 9,504
5. Henry Zumbrink, Porsche 997 GT4, op 13,413
6. Bernhard van Oranje, BMW M3 GT4, op 34,239
7. Jan Lammers, Porsche 997 GT4, op 42,687
8. Philip van Beurden, Porsche 997 GT4, op 58,915

480_podium_2_chris_4189
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet