Clio Cup

Clio Cup: Sebastiaan Bleekemolen wint, knappe 2de stek Christiaan Frankenhout

480_sebas_clio1_co_0002


Sebastiaan Bleekemolen heeft op de vroege ochtend van Tweede Pinksterdag op Circuit Park Zandvoort de eerste Clio-race gewonnen. Christiaan Frankenhout boekte onder lastige omstandigheden een uitermate knappe tweede stek. Omdat hij zaterdag niet gekwalificeerd had, moest hij helemaal achteraan beginnen. Allard Kalff mocht als de nummer 3 ook naar het ereschavot. In de Olympia Cup ging de zege naar Jan Muys.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Bart Buijs, Co van der Gragt en Klaas Norg

480_start_braams_clio1_1306_0833
Foto: Peter Kühl

Om 8.30 uur al de eerste race vandaag op CPZ. Het regent niet meer, maar de baan is flink nat door eerdere regenbuien. De eerste manche bij de Clio’s is met een reversed grid. Dat betekent dat de nummer 8 uit de kwalificatie, Marcel Dekker, vanaf poleposition mag beginnen. Dat gaat hem niet supergoed af. Hij komt lastig weg en ziet Max Braams direct passeren. René Steenmetz klopt ook direct aan bij Dekker, maar die weet de coureur in de gifgroene bolide nog nipt achter zich te houden.

Erg glad
Het is glibberen. Melvin de Groot gaat al heel snel door het grind, maar kan wel door. Dat geldt ook voor Niels Kool en Aristotelis Varvarousis. Die ketsen er rap af in de Tarzan. Na de eerste doorkomst zet Dekker de aanval in op koploper Braams. De twee voormalige Swift-rijders knokken om de leiding. Dekker wint deze strijd en herovert P1. Niet dat hij er lang van kan genieten. Elk rondje heeft Dekker moeite in het gladde Scheivlak. De vanaf rang 5 aangevangen Sebastiaan Bleekemolen profiteert. Hij bekroonte en sterk begin met het nemen van de leiding.

480_kalff_clio1_bart_00951

Ervaring helpt
Terwijl Ronald Morien van de baan schiet, gaat naast Bleekemolen nog een aantal routiniers als een speer. Regenspecialist Christiaan Frankenhout begon op P22 maar ligt al rap op stek 4. En ook de als 14de gestarte Allard Kalff gaat crescendo. Zij kunnen duidelijk erg goed omgaan met de zware raceomstandigheden.

Safetycar
Na vier ronden komt de safetycar de baan op. Er staan momenteel teveel auto’s op onveilige plekken naast de baan. Na één rondje rustig rijden gaat het pak weer los. Bij de herstart is Sebastiaan Bleekemolen supergoed weg. Hij heeft het geluk dat zijn teamgenoot Niels Kool, die al gelapt is, als een mooie buffer fungeert. Hij trekt als leider direct een gat met runner-up Dekker. Laatstgenoemde heeft problemen, want hij gaat bij het Scheivlak het grind in. Daardoor is Christiaan Frankenhout de nieuwe nummer twee.

480_pinkster-maandag-2011-055
Foto: Erik Allis

480_pundert_crash_2190

Boem is ho
En huppekee, weer zijn er brokken. De nummers 31 en 7, Reynier de Pundert en Melvin de Groot, gaan gezamenlijk de grindbak in. Dat betekent einde wedstrijd voor de twee heren. Gastrijder Allard Kalff, die de geblesseerde kampioen Addie van de ven vervangt, heeft zijn Wijzonol-auto halverwege koers al op P3 gepositioneerd. Hij wordt gevolgd door René Steenmetz (4de), de rappe Olympia-coureur Max Braams (5de) en Marcel Duits (6de). De toptien wordt gecompleteerd door Robert van den Berg, Sandra van der Sloot, de sterk racende rookie Jan Muys en Ruud Steenmetz.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet