Sportscars

Sportscars: Audi pakt tiende Le Mans-zege

110612_lemans_podium_audi
De winnaars van Le Mans 2011, vlnr Benoît Treluyer, André Lotterer en Marcel Fässler

Zulke verhalen heb je alleen in Le Mans. Gisteren was het drama voor Audi nagenoeg compleet na de zware ongevallen van Allan McNish en Mike Rockenfeller. Vandaag viert Audi om 15.02 uur en 28 seconden de tiende overwinning in de 24 Uur van Le Mans. André Lotterer stuurt de enige resterende R18 TDI na 355 ronden als eerste over de eindstreep en stelt daarmee de overwinning voor hemzelf en zijn temgenoten Benoit Teluyer en Marcel Fässler veilig. Met een achterstand van 13,420 seconden eindigt de Peugeot van Sébastien Bourdais, Simon Pagenaud en Pedro Lamy als tweede, gevolgd door de beide andere fabrieks-Peugeots (Sarrazin/Montagny/Minassian op de derde plaats, Davidson/Gené/Wurz als vierde) en de Oreca-Peugeot van Nicolas Lapierre, Loïc Duval en Olivier Panis. Jeroen Bleekemolen eindigt met Neel Jani en Nicolas Prost in de Rebellion-Lola-Toyota heel keurig als zesde. Het team is daarmee de beste équipe met een auto met benzinemotor.


Tekst: René de Boer
Foto's: Frits van Eldik en PR


Het was al in een vrij vroeg stadium in de race duidelijk dat de Audi’s qua snelheid de overhand hadden ten opzichte van de Peugeots, maar dat ze wel meer brandstof verbruikten dan de Franse concurrentie. Toen de nummer 3- en nummer 1-Audi beide door de zware crashes van gisteren uit de wedstrijd waren, had men bij Audi dus alleen nog de nummer 2-auto als ijzer in het voor om de zo felbegeerde tiende zege voor het merk in Le Mans binnen te halen. Dat de druk daarbij hoog lag, was duidelijk, want de resterende Audi en de snelste Peugeot reden vrijwel gedurende de gehele race in dezelfde ronde. Toen beide auto’s 36 minuten voor het einde nog een keer binnenkwamen voor een laatste ‘splash & dash’ en de Audi net voor de Peugeot weer de pitstraat uitkwam, leek het pleit beslecht in het voordeel van het Beierse team.

110612_lemans_audi2_finish
De winnende Audi, startnummer 2

Daarbij waren de laatste uren van de wedstrijd niet zonder problemen. Het regende een tijdlang, waarbij de regenval weliswaar nooit heel zwaar werd, maar de baan toch dusdanig glad maakte dat een aantal rijders spinden. André Lotterer hield in de Audi het gas er flink op en had ook een paar spannende momenten, maar uiteindelijk reed de vroegere testcoureur van het Jaguar-Formule 1-team, die daarna in Japan een fraaie carrière opbouwde, de overwinning naar huis. De tranen bij Audi-sportbaas Dr. Wolfgang Ullrich, teammanager Ralf Jüttner en Audi-bestuurslid Michael Dick waren zichtbaar, wat heel begrijpelijk was na de emoties die men bij Audi de afgelopen 24 uur beleefde. Met Lotterer, Fässler en Treluyer hebben uitgerekend de drie rijders de overwinning behaald, die pas vorig jaar aan het Audi-team werden toegevoegd in het kader van de gewenste verjonging van het sportwagenkader. Met hun succes hebben ze absoluut bewezen, uit het juiste racehout gesneden te zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet