Superleague Formula

Superleague Formula: Buurman lacht, Doornbos huilt

yelmer_met_beker_web

Het gesprek van de dag, en misschien wel van het seizoen, was de botsing tussen Yelmer Buurman en Robert Doornbos in de eerste race. Voor de laatste eindigde dat in een deceptie, voor de PSV-coureur in een overwinning.

Tekst en foto's: Matthé IJzerman
 
De eerste Superleague Formula-Race in Assen bracht een hoop spektakel. Het begon al snel toen Robert Doornbos, die als derde was gestart, op een fraaie manier Earl Bamber (Australië) te grazen had genomen. Op dat moment was Tristan Gommendy (Frankrijk) al een eind uit zicht want de auto van de Fransman liep als een speer. Doornbos kon niet anders dan volgen en hopen op iets moois. Yelmer Buurman had zich intussen vanaf de achtste plaats nog niet weten op te werken en bleef doorrijden op het moment dat bijna het hele veld naar binnen ging voor de verplichte pitstop en de nieuwe banden. Na drie ronden op kop kwam hij binnen en eenmaal weer op de baan bleek hij vierde te liggen, achter Frederic Vervisch (Luxemburg). Het duurde drie ronden voordat hij de Belg te pakken had. In de 16e ronde viel de auto van Gommendy plotseling stil, waarmee Doornbos de leiding in handen kreeg. Maar Buurman was duidelijk sneller en reed het gat snel dicht. Met nog 2,5 ronde te gaan zette Buurman de aanval in met gebruik van de push-to-pass. Doornbos dekte bij de Ruskenhoek chicane de binnenkant af waarop Buurman het buiten langs probeerde. Hij kwam er naast en stuurde in, waarbij hij Doornbos ook naar rechts manoeuvreerde. Die vloog over de kerbstones, vloog een stukje door de lucht en landde tegen Buurmans auto aan.

doornbos_in_de_verdediging_web

De laatste kon doorrijden, bij Doornbos hing de voorvleugel op de grond. Hij wist nog een ronde lang de rest achter zich te houden maar toen moest hij de ongelijke strijd staken. In de pits bleek dat ook de wielophanging beschadigd was. Omdat er volgens het nieuwe reglement maar 20 minuten tussen race 1 en race 2 zat, was er geen tijd genoeg en mocht de ongelukkige Rotterdammer zich omkleden. “Ik ben knap teleurgesteld over de manier waarop Yelmer dit deed. Ik zag hem naast me en hij stuurde gewoon in. Ik kon geen kant op en moest wel uitwijken. Had ik dat niet gedaan dan hadden we er alle twee afgelegen. Het was bepaald niet netjes en hij heeft geluk gehad dat de wedstrijdleiding hem geen straf heeft opgelegd. Dat zou wel terecht zijn geweest”. Yelmer Buurman won de race, op ruime afstand gevolgd door Craig Dolby, die vanaf de 9e startplaats ook weer een fraaie inhaalrace had gereden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet