Porsche Cups

Div: Jaap van Lagen wint Porsche Carrera Cup in Oostenrijk

110605_carrera_cup_lagen_portret
Eerste Porsche Carrera Cup-zege voor Jaap van Lagen

Jaap van Lagen heeft zijn eerste overwinning van het seizoen behaald in de Duitse Porsche Carrera Cup. Op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg reed de coureur uit Ede een zeer sterke race. Hij startte vanaf pole en reed een uitstekende wedstrijd, waarin hij zonder problemen de overwinning naar huis reed. “Zo, dat was wel een keer tijd”, verzuchtte Van Lagen na afloop. Het was voor hem de eerste overwinning in een internationale race na de Supercup in Istanboel in 2008 en de allereerste zege in de Duitse Carrera Cup. Ook voor zijn team Land Motorsport was het succes zeer welkom. Teambaas Wolfgang Land had tranen in de ogen bij het vallen van de finishvlag. Jeroen Bleekemolen eindigde na een spannende strijd met zijn tolimit-teamgenoot Sean Edwards als vierde.


Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions en Bildagentur Kräling/Porsche AG


110605_carrera_spielberg_start


Een goede start was voor Van Lagen de basis voor de overwinning. “Tijdens de opwarmronde had ik een proefstartje gemaakt en al gemerkt dat er heel veel grip was, dus toen wist ik dat ik bij de start van de race de motor wat meer toeren moest laten maken. Dat lukte”, aldus Van Lagen. “Naast me had Nick Tandy een nog betere start, maar ik behield de leiding en kon zo de race controleren.”

110506_carrera_spielberg_lagen_actie

Zoals bekend kwam Van Lagen pas in een heel laat stadium tot een overeenkomst met Land Motorsport voor de deelname aan de Porsche Carrera Cup. “Wolfgang Land investeert er zelf ook veel in. Hij heeft vroeger als rijder, maar ook als teambaas vele successen in de Carrera Cup behaald, maar de laatste jaren liep het niet meer zo lekker. Hij wil echter graag weer terugkomen, en daarom is dit succes voor hem ook heel belangrijk”, verklaart de rijder. Vanwege zijn last-minute-deal kon Van Lagen, in tegenstelling tot de overige rijders in de Carrera Cup, ook niet van tevoren testen op de Red Bull Ring, die vorige maand werd heropend. Het baanverloop kende hij echter nog vanwege zijn deelname aan de Formule Volkswagen in 2003, het laatste jaar dat de baan, toen nog onder de naam A1-Ring, in zijn oude gedaante in gebruik was. “Zoveel is er niet veranderd”, lacht Van Lagen.

Goed begin van belangrijke week
Het begin van het seizoen was voor hem niet optimaal. “De zevende plaats op Hockenheim, de zesde plek op Zandvoort waren niet helemaal tevredenstellend. We zaten teveel te klooien met de afstelling. Voor dit weekeinde heb ik het helemaal zelf gedaan, wel in overleg met het team natuurlijk, maar ik heb zelf mijn keuzes bepaald voor luchtdruk in de banden en afstelling. Dat is heel goed uitgepakt!” Voor Van Lagen is zijn overwinning in de Carrera Cup een goed begin van een belangrijke week, want morgen reist hij naar Le Mans, waar hij voor het eerst deelneemt aan de wereldberoemde 24-uursrace. “Een podiumplaats daar zou natuurlijk helemaal een droom zijn.”

110605_carrera_edwards_bleekemolen_action

Jeroen Bleekemolen had gisteren in de verregende kwalificatie wat problemen met het vinden van de optimale afstelling. Hij startte als vierde en kwam ook op die positie aan de finish. “De snelheid was goed, maar ik zat vast achter Sean Edwards. De punten die ik heb behaald, zijn waardevol, maar er had meer ingezeten”, verklaarde Bleekemolen, die ook van Oostenrijk naar Le Mans vertrekt.

110605_carrera_cup_lagen_podium

Uitslag:
1. Jaap van Lagen (Ned), 19 r. in 29:44,155 (gem. 165,848 km/u)
2. Nick Tandy (GBr), op 0,788
3. Sean Edwards (GBr), op 6,272
4. Jeroen Bleekemolen (Ned), op 7,114
5. Martin Ragginger (Oos), op 8,049
6. Uwe Alzen (Dui), op 9,215

Stand na 3 van 9 races:
1. Nick Tandy, 54
2. Jeroen Bleekemolen, 48
3. Sean Edwards, 44
4. Jaap van Lagen, 39
5. Uwe Alzen, 31
6. Martin Ragginger, 30

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet