DTM

DTM: Martin Tomczyk pakt pole in Oostenrijkse regen

110604_dtm_quali_zeltweg_tomczyk
Martin Tomczyk pakte de achtste pole van zijn DTM-loopbaan

Voorafgaand aan het huidige seizoen werd Martin Tomczyk wegens tegenvallende prestaties van een 2009-Audi in de DTM teruggezet naar een auto uit 2008. Met zijn oudere auto heeft de Duitser het blijkbaar uitstekend naar zijn zin. Op Zandvoort was hij al een van de smaakmakers in de DTM-race en op de Red Bull Ring in Oostenrijk pakte de Duitser onder moeilijke omstandigheden de pole-position. Tomczyks merkgenoot Oliver Jarvis completeerde met zijn tweede tijd de volledige eerste startrij voor Audi. Daarachter volgt Ralf Schumacher als best geklasseerde Mercedes-Benz-coureur. DTM-debutant Edoardo Mortara leverde opnieuw een sterke prestatie door zich als vierde te kwalificeren.

Tekst: René de Boer
Foto's: ITR e.V./Jürgen Tap

Al direct bij het begin van de eerste heat zet regen in. Paffett, die als eerste rijder de baan opging en daarmee onder nog redelijke omstandigheden een geklokte ronde kon afleggen, blijft in deze heat de snelste, gevolgd door Engel, Green, Tomczyk, Spengler, Scheider en Schumacher. Van der Zande rijdt de 14e tijd en is daarmee de laatste die zich kwalificeert voor de tweede heat. Niet gekwalificeerd zijn Stoddart, Frey, Molina en Ekström. Met name de beide Red Bull-rijders Molina en Ekström worden uitgerekend op de Red Bull Ring, het thuiscircuit van hun sponsor, zwaar getroffen. Beiden probeerden het op slicks, maar bij het binnenrijden van de pitstraat, waar nieuw asfalt ligt, verliezen ze de controle over hun auto en glijden de bandenstapels in. Met name Ekströms auto raakt zwaar beschadigd. Voor de tweevoudig DTM-kampioen is het na Zandvoort al de tweede keer in successie dat hij niet voor de tweede heat gekwalificeerd is.

De tweede heat gaat van start, maar na een minuut besluit de wedstrijdleider mede na overleg met de teams de rode vlag te hanteren, omdat de omstandigheden te extreem zijn om verder te kunnen rijden. De resterende tijd wordt bij de tijd van Q3 geteld en zoals het reglement voorschrijft mogen alle 14 rijders deelnemen aan de derde heat. Die gaat na een onderbreking van een klein half uur van start, wanneer de omstandigheden iets verbeterd zijn. In de derde heat rijdt DTM-rookie Edoardo Mortara met 1:38.105 minuten de snelste tijd van de volledige kwalificatie. Hij blijft daarmee het snelst voor Tomczyk, Schumacher en Jarvis. Dit kwartet mag in Q4 voor een snelle vliegende ronde nogmaals aan de bak. Daarachter eindigen Rockenfeller, Engel, Scheider, Paffett, Green, Vietoris, Albuquerque, Spengler, Van der Zande en Coulthard. Voor klassementsleider Spengler is de twaalfde plaats ook ronduit teleurstellend. In de vierde en beslissende heat reed Tomczyk een keurige ronde, waarmee hij zijn achtste DTM-pole uit zijn carrière pakte, gevolgd door Jarvis, Schumacher en Molina.

110604_dtm_spielberg_quali_zande
Renger van der Zande in de regen in Steiermark

Van der Zande kwalificeerde zich zoals gemeld als 13e en verklaarde: “Dit was een redelijk gekkenhuis. Op slicks staan terwijl het begint te regenen, met mijn hakken over de sloot naar de tweede sessie en dan uiteindelijk toch met een verkeerde set-up het loodje moeten leggen. De dertiende tijd reflecteert niet helemaal de prestaties van de afgelopen dagen, toen ik steeds veel meer voorin reed. Maar dat is autosport en DTM: vechten met jezelf, je collega’s, de weerselementen en de turbulentie van het moment. Morgen gaan we ons revancheren, hopelijk, met een strakke race.“

110604_dtm_spielberg_top3_quali
Top drie in de kwalificatie: vlnr Jarvis, Tomczyk en Schumacher

Uitslag:
1. Martin Tomczyk (Dui), Audi A4 DTM, 1:40,001
2. Oliver Jarvis (GBr), Audi A4 DTM, 1:40,353
3. Ralf Schumacher (Dui), AMG Mercedes C-Klasse, 1:40,587
4. Edoardo Mortara (Ita), Audi A4 DTM, 1:40,990
5. Mike Rockenfeller (Dui), Audi A4 DTM
6. Maro Engel (Dui), AMG Mercedes C-Klasse
7. Timo Scheider (Dui), Audi A4 DTM
8. Gary Paffett (GBr), AMG Mercedes C-Klasse
13. Renger van der Zande (Ned), AMG Mercedes C-Klasse


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet