NASCAR

NASCAR: Drama voor Dale Earnhardt Jr. tijdens Coca Cola 600

De befaamde Coca Cola 600 op Charlotte is op Memorial Day eigenlijk een beetje de tegenhanger van de Indy 500. Het is de langste wedstrijd op de kalender en de start geschiedt enkele uren na de Indy 500. In het verleden waren er coureurs zoals John Andretti, Tony Stewart, en Robbie Gordon, die dan beide wedstrijden op Memorial Day voor hun rekening namen. Deze traditie lijkt langzaam te zijn verdwenen. Wat niet verdween was de “lookalike” finish van de Indy 500 in de Coca Cola 600.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

2011_takelwagen_mater
Eregast tijdens de Coca Cola 600 was Takel(Mater) uit de film Cars die binnenkort in
premiere gaat.

Drama voor Dale Earnhadt Jr. tijdens Coca Cola 600
Rivalen en fans hadden de nog altijd populaire Dale Earnhardt Jr. de zege zo graag gegund, maar ook de finish van de Coca Cola 600 op Charlotte werd een “bijna kopie” van de Indy 500. Na 105 NASCAR Sprint Cupwedstrijden moet Dale Earnhardt Jr. het nog steeds zonder overwinningen stellen. Maar ook op Charlotte bepaalde het lot voor Earnhardt Jr. echter anders. Met nog luttele meters in het vooruitzicht begon Earnhardt Jr’s Chevrolet te sputteren en viel enkele meters voor de meet zonder brandstof. Een bijna dramatische kopie van de Indy 500 eerder op Memorial Day. Evenals op Martinsville eerder dit jaar versloeg Kevin Harvick Dale Jr. op identieke wijze.

Kevin Harvick: “Op strategie hebben wij hier gewoon gewonnen. Om je de waarheid te vertellen voel ik mij ellendig. Toen ik die auto langzamer zag worden had ik zoiets, van ik wil de race best winnen, maar dan op een dag dat we het slecht gedaan hebben. Ik denk dat iedereen hier Earnhardt Jr. graag had zien winnen. Wij moeten doen wat we moeten doen en dat is het winnen van races. Ik vind het ontzettend jammer voor hem. Maar ze zullen zeker nog een keer winnen.”

2011_stem_film_cars
En dit is dan "Larry the Cable Guy" ofwel de voice van Takel(Mater) in Cars 2 die binnekort
in premiere gaat.

Earnhardt’s teamgenoot Jimmie Johnson was eigenlijk de beslissende factor. Met nog vier ronden te gaan blies Johnson de motor van zijn Chevy op. Juist op dat moment bevond Dale Jr. zich achter Greg Biffle en Kasey Kahne. Biffle ging onder neutralisatie voor brandstof naar binnen omdat zijn Ford het anders niet zou halen. Bij de herstart in de 401e ronde ging Earnhardt Jr. snel aan Kahne voorbij maar op de “backstretch” crashten enkele auto’s. Bij NASCAR besloot men om in het zicht van de finish niet meer te neutraliseren. Een beslissing die in het nadeel van Dale Jr. zou uitvallen. In die allerlaatste ronde passeerde Kevin Harvick Earnhardt Jr. aan de buitenkant in Turn 4 en pakte de zege.

2011_johnson_charlotte_memorial_day_scheme
Vijfvoudig NASCAR Sprint Cup kampioen Jimmie Johnson reed met een
Memorial Day kleurenschema. Het bracht geen geluk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet