IndyCar

Indycar: Dramatische finish Indy 500. Dan Wheldon krijgt zege cadeau

In 2005 won de Brit Dan Wheldon de Indy 500 voor het team van Andretti Green Racing voor de allereerste keer. Tevens behaalde hij de IRL titel. Een switch naar het team van Panther Racing bracht niet het gewenste resultaat. Voor 2011 wist Wheldon alleen voor de Indy 500 een zitje te bemachtigen bij het team van oud Andretti Green Racing teamgenoot Bryan Herta. Voor Wheldon lag de sleutel naar het succes in de allerlaatste bocht. De leider in de wedstrijd, J.R. Hildebrand crashte en Wheldon werd de jubileumeditie als het ware in de schoot geworpen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Ed en Mark Heuvink

110529_Indy_500_Wheldon_celebrate
De gelukkigste mens in de Staat Indiana. Dan Wheldon. Hij tekende slechts voor
één wedstrijd dit seizoen maar trok de hoofdprijs!Dramatische finish Indy 500. Dan Wheldon krijgt overwinning cadeau.
Het leek voor J.R. Hildebrand een droomscenario. Met de finish en Winner’s Circle in zicht crashte rookie J.R. Hildebrand in Turn 4 van de 200ste en allerlaatste te verrijden wedstrijdronde uit de Indy 500. Hildebrand liep in die allerlaatste ronde snel in op collega rookie Charlie Kimball die hij zonodig voorbij moest. Hildebrand kwam echter op “het vuile gedeelte”. Hildebrands lamgeslagen bolide gleed als tweede over de finish. Voor Hildebrand lag de Indy 500 droom aan diggelen. De Indycar-officials moesten er zichzelf eerst van overtuigen of de Brit Dan Wheldon Hildebrand passeerde voordat de lichten op geel gingen. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Wheldon, die slechts met moeite voor de Indy 500 een zitje bij oud AGR-collega Bryan Herta kon vinden was uiteindelijk de lachende derde. Voor de tweede maal sinds 2005 zegevierde hij op de Brickyard! Ditmaal voor het kleine team van oud collega Bryan Herta, dat eveneens met het team van Sam Schmidt een samenwerking was aangegaan. Ook in de wedstrijd hadden de teams van Penske, Ganassi en Andretti het nakijken! “Voor mij is het een gehele opluchting, gelukkig heb ik het nooit opgegeven” aldus een overgelukkige Wheldon.

110529_Indy_500_Wheldon_action
De Brit Dan Wheldon op weg naar zijn tweede Indycaroverwinning sinds 2005

Indycarveteranen sterk in de openingsfase
De openingsfase van de wedstrijd werd bepaald door de gerenommeerde Indycarveteranen Alex Tagliani, Scott Dixon en Tony Kanaan. De Braziliaan reed wederom een uitermate sterke Indy 500, maar zal op de Indy 500 kroon wederom een jaar moeten wachten. Vanaf een 22e startplek wist Kanaan zich snel naar een 6e plek op te werken. Na iets meer dan 100 ronden bepaalden de Spanjaard Oriol Servia(Newman Haas) en Dario Franchitti de toon. De Andretti Autosport Dallara’s deden het in de wedstrijd aanmerkelijk beter dan in de kwalificaties. Marco Andretti wist zich in de wedstrijd vanaf 27e plek naar de derde op te werken. Ook Danica Patrick deed het uitstekend. Zij reed in de slotfase van de Indy 500 op kop maar moest uiteindelijk kort voor het einde voor een splash/dash stop naar binnen. Uiteindelijk werd Patrick nog als tiende geklasseerd.


110529_Indy_500_Hildebrand
Game over voor J.R. Hildebrand!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet