Formule 2

GP2: Bianchi zit wederom Van der Garde dwars, Valsecchi wint in Monaco (update)

giedo_monaco_race1_1

Davide Valsecchi heeft vandaag de hoofdrace van de GP2 in Monaco gewonnen. Hij had na 41 ronden een voorsprong van 1,4 seconden op runner-up Alavaro Parente. Giedo van der Garde (foto) werd voor de tweede opeenvolgende race dwars gezeten door Jules Bianchi. Nadat de Fransman (net als in Barcelona) wederom tegen hem was aangereden, was de wedstrijd voor de sterk gestarte Hollander geruïneerd. Hij viel halverwege uit. "Een drama, dit", zei Van der Garde na afloop. "Die gast heeft me al tien punten gekost. Ik heb echt geen idee waar hij mee bezig is. Als je van zo ver komt en me alsnog raakt, ga je bijna denken dat het opzettelijk is. En het liep zo lekker in de race. Ik was veel sneller dan de mannen voor me en zat gewoon mijn banden te sparen en te wachten op de pitstop. We gaan met het team een serieus protest tegen Bianchi indienen. Als het aan mij ligt laten we geen spaan van Bianchi heel."

Tekst: Marc Kok
Foto's: Frits van Eldik

Reeds bij de start is er een opvallende gebeurtenis. Het is de opmaat naar een allesbehalve saaie race. Sam Bird, die met Giedo van der Garde als gedeeld klassementsleider naar Monaco is gekomen, gaat de mist in. De polesitter blijft stil staan en ziet het hele veld van 26 rijders voorbij komen!

giedo_monaco_race1_2

Van der Garde snel weg
Er is wel een sterke start voor Van der Garde. Begonnen vanaf plek 6, schiet hij direct naar stek 4. Hij passeert naast Bird tevens Josef Kral. Davide Valsecchi leidt voor Alvaro Parente, Stefano Coletti en Van der Garde. Parente en Coletti komen goed weg, want zij hadden een kleine touché tijdens de start.

Grosjean geeft gas
Romain Grosjean, die na een dramatische kwalificatie als 26ste en laatste moest beginnen, heeft na de eerste sector al zeven wagens ingehaald en is 19de. De voormalig F1-coureur begint dus erg sterk.

Bird gebrand
In ronde 2 zet Van der Garde de snelste omloop neer. Hij kruipt nu richting Coletti. Dik anderhalve tel achter hem bevindt Jules Bianchi zich op P5. Ondertussen heeft Bird zijn GP2 weer aan de praat gekregen, maar zijn achterstand is met dik 40 seconden gigantisch. Bird is wel vastbesloten nog iets van zijn race te maken. Hij is in de openingsfase verreweg de snelste op de baan. Terwijl de kop in de 1.25 of 1.26 rondrijdt, doet hij dat in de 1.23! Na vijf omlopen leidt Valsecchi, maar Parente zit in zijn kont. Van der Garde geeft dik drie tellen toe op de koploper. Na 7 ronden gaan de eerste rijders pitten, maar de toppers zitten daar nog niet bij.

Weer clash Van der Garde / Bianchi
Na 9 ronden is de achterstand van Van der Garde op de kop opgelopen tot 6,5 seconden en na 10 omlopen 8,6 tellen. Niet veel later raakt Bianchi Van der Garde in de achterkant van zijn bolide.Het incident is under investigation van Race Control. Bianchi, die schade heeft, moet tijdens een pitstop een nieuwe neus laten monteren. Dat kost hem veel tijd. Bianchi kijkt het geheel hoofdschuddend aan.

Straffen en exit Bianchi
Ondertussen wapperen er gele vlaggen, omdat Pal Verhaug in de bandenstapels is beland. Bianchi krijgt ondertussen een drive through penalty voor de actie op Van der Garde. Die straf is echter van academische waarde, want Bianchi stopt ermee: hij is ‘retired’. Om het beroerde optreden van Bianchi te benadrukken: de wedstrijdleiding constateert dat hij ook nog een jumpstart had gemaakt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet