Columns

Column Willem J. Staat: Ho Pin Tung op Indy

ho_pin_indy_1

Met verbazing heb ik op ons forum de ‘deskundige’ commentaren over een eventuele deelname van Ho Pin Tung aan de Indy 500 gelezen. Een oud spreekwoord zegt dat de beste stuurlui vaak aan wal staan.

Foto's: indycar.com

Voorafgaand aan de kwalificaties van de Indy 500 heeft Tung op Chicagoland een groot aantal kilometers afgelegd en arriveerde niet geheel onvoorbereid op de Brickyard. Tot aan zijn crash tijdens de kwalificatie op zaterdag, kreeg Tung lovende kritieken van de Amerikaanse vakpers. Voor een rookie was men behoorlijk onder de indruk.Wat de oorzaak van de crash was, is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat Tung in Turn 1 de klassieke Rookie-fout heeft gemaakt. De Brickyard lijkt zo gemakkelijk, maar is zo verschrikkelijk verraderlijk. Zelfs een team als Andretti Autosport met duizenden manuren ervaring, had het afgelopen weekend niet voor elkaar. Om van de blunders van Ganassi (twee auto’s die zonder brandstof vielen) nog maar te zwijgen.

ho_pin_indy_2

Naast het meedoen aan het wereldkampioenschap Formule 1, hebben vele coureurs de droom om de Indy 500 te winnen. Tung en zijn management hebben zich daarop georiënteerd. Maar een “one-off” deelname aan Le Mans, Indianapolis of Bathurst heeft voor honderden coureurs nooit iets opgeleverd. Indien Tung en zijn management zich inderdaad op een Indycar-carriere oriënteren, dan zullen zij zich gedegen moeten voorbereiden. M.a.w.: ervaring verzamelen tijdens geselecteerde Indycar-wedstrijden indien daar het budget voor aanwezig is. Want anders heeft een tweede Indy 500-deelname in 2012 eveneens weinig zin.Ik wil niet oordelen over het feit hoe goed/slecht Tung werkelijk is. Het pleit in zijn voordeel dat hij afgelopen weekend de carrière van Scott Speed definitief gebroken heeft. En dat daarnaast een oval expert als Patrick Carpentier al na enkele minuten in de muur verdween. Ho Pin had er een week voor nodig. Ik bedoel maar!

Willem J. Staat
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet