Formule 1

Formule 1: Webber verslaat teamgenoot en pakt pole

webber_pole

Mark Webber heeft teamgenoot Sebastian Vettel een klein tikje uitgedeeld door poleposition te grijpen voor de Grand Prix van Spanje. De polestrijd ging tussen de twee Red Bulls, die bijna een seconde sneller waren dan de rest. Vettel kon geen gebruik maken van KERS en daardoor kon hij net geen vuist maken tegen zijn teamgenoot. Hamilton start morgen vanaf p3, voor Alonso en Button.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Twee seconden
Alle ogen zijn dit weekend weer gericht op de banden van Pirelli. De harde band die ze hebben meegebracht is behoorlijk beroerd; ze zijn maar liefst twee seconden langzamer dan de zachte. De topteams zullen in Q1 graag een zacht setje uitsparen, maar ze zullen ook niets willen riskeren. In Barcelona wint immers altijd iemand vanaf de voorste startrij.

Geen Heidfeld
In Q1 wordt er dit keer niet gezocht naar zeven uitvallers, maar naar zes. Nick Heidfelds Renault vatte tijdens de vrije training deze ochtend vlam en de monteurs hebben hem niet op tijd weten op te lappen voor de kwalificatie. Jammer voor Heidfeld, maar Mark Webber bewees eerder dit jaar al dat er in de race veel mogelijk is.

Door Heidfelds afhaken kunnen de topteams opgelucht ademhalen, want ook hun harde band-tijden komen niet in gevaar. Toch besluiten Mercedes en Ferrari een run op de zachte band te doen. Een raar besluit dat ze zondag nog wel eens spijt kan opleveren.

De uitvallers zijn dit keer niet alle HRT’s, Virgins en Lotussen. Door versnellingsbakproblemen van Rubens Barrichello komt Kovalainen door Q1.

Massa op de bok
In Q2 zetten de koplopers al vroeg hun tijd, waarna ze rustig vanuit de pits gaan bekijken wat er verder gebeurt. De Red Bulls, McLarens en Mercedessen vooraan kunnen dat vrij zorgeloos doen, maar Felipe Massa komt in de laatste minuut op de tiende plaats te staan. Uiteindelijk kan hij toch opgelucht ademhalen; Buemi, Perez, Alguersuari, Kobayashi, Kovalainen, Di Resta en Sutil komen niet aan Massa’s tijd. Kovalainen heeft een klein succesje door de Force India’s te verslaan, maar dat is een vertekende wereld. Di Resta en Sutil offeren namelijk Q2 op voor morgen en sparen zachte banden op.

Eigen wedstrijd
De strijd om de poleposition gaat tussen Vettel en Webber. De Red Bulls zijn zoveel sneller dan de rest, in de eerste sector winnen ze al een halve seconde. Vettel en Webber gaan al vroeg naar buiten en zijn in de eerste twee sectors even snel. In de laatste sector wint Webber de interne strijd van de KERS-loze Vettel en hij pakt de pole met twee tienden.

Achter de Red Bulls staat Hamilton en Button als derde en vierde, als de rest in de slotfase pas naar buiten gaat. Michael Schumacher offert zijn kwalificatie ook op en zal morgen als tiende starten. Teamgenoot Rosberg rijdt wel, maar komt niet verder dan p7.

Fernando Alonso startte dit jaar nog elke race vanaf p5, maar vandaag verrast hij door Button een startrij terug te verwijzen. Naast Button start Petrov, voor Rosberg, Massa en Maldonado.

”Vandaag is mijn dag”
Mark Webber stond vandaag eindelijk weer eens op de eerste plaats. “Vandaag was mijn dag. Het was lekker om te weten dat we samen de eerste rij konden verdelen. De spanning begon in Q3 en ik hoopt toen ik de finishlijn naderde mijn nummertje boven aan de paal te zien staan. En dat lukte. We hebben ook nog banden gespaard voor morgen, dus het ziet er goed uit.”

Uitslag kwalificatie Barcelona
1. Mark Webber, 1:20.981
2. Sebastian Vettel, op 0.200
3. Lewis Hamilton, op 0.980
4. Fernando Alonso, op 0.983
5. Jenson Button, op 1.015
6. Vitaly Petrov, op 1.490
7. Nico Rosberg, op 1.618
8. Felipe Massa, op 1.907
9. Pastor Maldonado, op 1.971
10. Michael Schumacher

11. Sébastien Buemi, 1:23.231
12. Sergio Perez, 1:23.367
13. Jaime Alguersuari, 1:23.694
14. Kamui Kobayashi, 1:23.702
15. Heikki Kovalainen, 1:25.403
16. Paul di Resta, 1:26.126
17. Adrian Sutil, 1:26.571

18. Jarno Trulli, 1:26.521
19. Rubens Barrichello, 1:26.910
20. Timo Glock, 1:27.315
21. Vitantonio Liuzzi, 1:27.809
22. Narain Karthikeyan, 1:27.908
23. Jêrome d’Ambrosio, 1:28.556
24. Nick Heidfeld
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet