NASCAR

NASCAR: Kimi Raikkonen maakt uitstekend Campingworldseries Truck debuut in Charlotte

Oud wereldkampioen Kimi Raikkonen heeft in Charlotte tijdens zijn debuut in de NASCAR Campingworld Truckseries een uitstekende indruk achter gelaten. De Fin eindigde direct bij zijn debuut als 15e. De wedstrijd werd door teambaas Kyle Busch gewonnen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA

2011_raikkonen_charlotte_racing_2
Prachtig debuut van Kimi Raikkonen voor het team van Kyle Busch in de Campingworld Truckseries. Ondanks wat schoonheidsfoutjes eindigde hij als 15e. Voor Raikkonen smaakt dit naar meer. Misschien volgende week al?

Raikkonen maakt uitstekend NASCAR debuut
Hoewel Raikkonen de muur twee keer hard raakte en één keer de pitlane miste, was zijn NASCAR Campingworld Truckseries debuut uitstekend te noemen. Na de eerste trainingen op de vrijdagochtend zag het er eigenlijk niet naar uit. Raikkonen leek nogal moeite met zijn Toyota Tundra te hebben. Maar ook teambaas Kyle Busch had moeite met de set-up van zijn Tundra. Hij kwalificeerde zich voor de wedstrijd slechts als 31e! In de wedstrijd ging het echter voortreffelijk, zeker toen de voormalige wereldkampioen de zesde plek innam. Uiteindelijk eindigde rookie Raikkonen als 15e.Raikkonen’s crewchief Rick Ren was behoorlijk onder de indruk. Ren: “De wedstrijd verliep uitstekend. Hoewel Raikkoen absoluut geen prater is, heeft hij de gehele wedstrijd via de boordradio geconverseerd! Voor hem ongewoon! Natuurlijk is hij het niet gewend om met een spotter samen te werken. Maar hij doet werkelijk alles wat er van hem gevraagd wordt. Voor hem ben ik blij dat zijn debuut zo uitstekend verlopen is, want ik weet hoe moeilijk het is! Vooral de restarts maakten enorm veel indruk. Hij had nooit “wheelspin” en ik had zoiets van “Wow, this guy is good!”

2011_raikkonen_charlotte_racing
Raikkonen maakte indruk bij de restarts.

Vooral in het verkeer voelde Raikkonen zich volkomen op zijn gemak. Kimi Raikkonen: “Je leert waar je je tijdens de herstarts moet begeven. Het racen was aangenamer dan ik verwacht had.” Voor de wedstrijd kreeg Raikkonen de nodige adviezen van oud McLaren teamgenoot Juan Pablo Montoya. Montoya: “Als hij hier inderdaad wil komen racen dan kan ik hem enorm veel advies geven.” Raikkonen werd door vele NASCAR-coureurs met open armen ontvangen en vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson onderstreepte de belangrijkheid van zijn aanwezigheid in NASCAR voor de sport.”

2011_raikkonen_ren
Leermeester Rick Ren: "Wow, this guy is good."

Raikkonen vertelde dat de collegiale sfeer in NASCAR hem herinnerde aan zijn komst in het WRC in 2009. Kimi Raikkonen: “Nadat ik met de F1 gestopt ben had ik altijd interesse in andere takken van autosport. Ik wilde wat anders proberen en heb meermaals een aanbod gekregen om hier te racen. Ik had een leuke dag en probeer nog beter te worden. Dat is de enige reden waarom ik hier ben. Ik wilde gewoon weten hoe het is om in NASCAR te racen.” Vermoedelijk neemt Raikkonen komende week al de volgende stap. KBM beschikt nog over een Nationwide Toyota Camry. Insiders verwachten dat Raikkonen op Charlotte volgend weekend al zijn Nationwide debuut zal maken. De eerste kennismaking leek voor Kimi naar meer te smaken.

2011_raikkonen_charlotte_1
Wordt Raikkonen, de derde ex- McLaren medewerker die voor NASCAR opteert? Ook oud McLaren-directeur Steve Hallam werkt in NASCAR bij het team van MWR.

Overigens eindigde de oud F1-coureurs Nelson Piquet Jr. en Max Papis resp. als 21e en 25e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet