NASCAR

NASCAR: Strategie helpt Matt Kenseth aan de zege op de Monster Mile

Een juiste strategische beslissing hielp Roush Fenway-coureur Matt Kenseth aan de zege op Dover. De oval die ook wel de Monster Mile genoemd wordt. Een spin van Juan Pablo Montoya in de 363 ronde leverde voor Matt Kenseth het beslissende voordeel op.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Autostock

2011_nascar_winner_kenseth_dover_winner_1
Tweede zege voor Roush Fenway-coureur Matt Kenseth dit seizoen.


Voordeel Kenseth op de Monster Mile
Vanaf een 24e startplek gaf Matt Kenseth zichzelf weinig kans om te zegevieren. Vrijwel de gehele wedstrijd maakten Carl Edwards, Jimmie Johnson en Clint Bowyer de dienst uit op de Monster Mile. Na de allerlaatste neutralisatie kwam Kenseth naar binnen en liet in tegenstelling tot zijn rivalen slechts twee banden monteren. Hendrick Motorsports-coureur Mark Martin ging echter niet naar binnen.Mark Martin: “Ik was ervan overtuigd dat die banden het wel uit zouden houden. Ik denk dat Kenseth met twee banden een klein beetje voordeel had.” De allerlaatste stops brachten dan ook de definitieve beslissing en die viel duidelijk in het voordeel van Kenseth uit. De Roush Fenway-coureur had hier sinds 2006 niet meer gewonnen.

Verrassend resultaat Ambrose
Voormalig V8 Supercarcoureur Marcos Ambrose behaalde met een derde plek een schitterend resultaat op de Monster Mile. Met nog ruim 100 ronden te gaan had Ambrose aansluiting bij de Top 10 gevonden. En door het constant veranderen van de afstelling begon de Ford Fusion over een steeds betere wegligging te beschikken. Van de 400 ronden tellende wedstrijd maakten Edwards, Johnson en Bowyer volledig de dienst uit. Maar zij opteerden voor een veilige strategie en lieten bij de laatste stop vier banden monteren. Een verkeerde keuze want zij eindigden als zesde, zevende en achtste.

2011_dover_actie_1
Kleurrijke gevechten in Dover.


Compromis bracht de beslissing
Eigenlijk wilde Kenseth na de laatste neutralisatie niet direct naar binnen. Kenseth: “Eerlijk gezegd dacht ik dat het beter was om op de baan te blijven. Ook wist ik dat als ik vier nieuwe banden liet monteren, ik vandaag zeker niet zou winnen. Uiteindelijk kwam het tot een compromis waarbij ik twee nieuwe banden liet monteren.” Het was een beslissing die juist uitpakte en Kenseth zijn eerste overwinning op de Monster Mile sinds 2006 opleverde. Vorig maand was Kenseth dominant op de Texas Motor Speedway maar werd in de drie daarop volgende wedstrijden door pech achtervolgd. Een strategische gok leverde de Roush Fenway-coureur zijn tweede zege dit seizoen op.

Uitslag
1. Matt Kenseth Ford 400 ronden
2. Mark Martin Chevrolet 400 ronden
3. Marcos Ambrose Ford 400 ronden
4. Kyle Busch Toyota 400 ronden
5. Brian Vickers Toyota 400 ronden
6. Clint Bowyer Chevrolet 400 ronden
7. Carl Edwards Ford 400 ronden
8.Martin Truex Jr Toyota 400 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
10. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet