GT

FIA GT1: Hohenadel en Piccini verrassen in hoofdrace

176
Christian Hohenadel en Andrea Piccini hebben verrassend de FIA GT1 hoofdrace op het Duitse Sachsenring gewonnen. De Hexis Aston Martin coureurs versloegen door een sterke eerste stint en een supersnelle pitsstop de All-Inkl Lamborghini van Nicky Pastorelli en Dominik Schwager.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto: FIA GT1


Chaos na start
Aanvankelijk was het Stefan Mucke in de Young Driver Aston Martin die de leiding in handen kreeg nadat er opnieuw chaos ontstond in de openingsfase. Bij het zoveelste ongeval in de eerste ronde van een FIA GT1 race verloor raakten Maxim Martin in de VDS Ford en Stef Dusseldorp in de Hexis Aston Martin elkaar. Beide auto’s waren de wedstrijd van de eerste rij gestart maar raakte meteen op achterstand. Toen de wedstrijd ook nog eens de Enge/Muller Aston Martin en de beide Swiss Racing team Lamborghini’s met onder andere Peter Kox achter het stuur, verloor kon Mucke het initiatief nemen.

Hohenadel neemt kop over
Lang kon Mucke niet genieten van zijn leiding want het was Hohenadel in de tweede Aston Martin die langzaam maar zeker de wedstrijd naar zijn hand zette. Hohenadel, vooral bekend van het FIA GT3 kampioenschap, reed een fantastische openingsstint, maakte gebruik van de melee in openingsfase van de wedstrijd en dichtte snel het gat met Mucke. In de tiende ronde was het raak voor de Hexis Aston Martin coureur die nadat hij de leiding had overgenomen meteen een flinke voorsprong opbouwde.

126
Weer een goede score voor de All-Inkl Lamborghini

Pastorelli komt net tekort
Achter de leider kreeg Mucke nu te maken met Dominik Schwager in de All-Inkl Lamborghini en ook tegen de aanvallen van Schwager had de Aston Martin geen weerwoord. Eenmaal verlost van Mucke probeerde Schwager dichterbij te komen bij Hohenadel maar het gat werd niet kleiner. Een supersnelle pitsstop voor het Hexis team, inmiddels de specialiteit van de Fransen, zorgde er vervolgens voor dat het gat verder groeide. Na de stops was Nicky Pastorelli de snelste man op de baan maar ook Pastorelli kon het gat niet snel genoeg dichten. Uiteindelijk bleef de Lamborghini-coureur steken op 2,5 seconde en moest hij genoegen nemen met de tweede plek, voor de Aston Martin van Mucke en Turner. Door de overwinning nemen Hohenadel en Piccini ook nog eens de leiding over in het kampioenschap

02111802_026
Geen succes voor Mike Hezemans

Geen geluk bij overige Nederlanders

Mike Hezemans en Nick Catsburg reden een sterke wedstrijd in de Exim Corvette waarbij het duo ondanks de crashes uit de problemen wist te blijven. De Corvette bleek op de Sachsenring net niet snel genoeg om met de kop mee te gaan maar de zesde plek betekende wel weer veel punten voor Catsburg en Hezemans. Stef Dusseldorp en Clivio Piccione konden zich niet herstellen na de problemen in de eerste bocht en finishte als elfde en laatste op bijna een minuut achterstand.

Weer een andere winnaar dus in het FIA GT1 kampioenschap dat in hoog tempo een van de meest felbevochten klasses van de wereld wordt. De volgende wedstrijd om het FIA GT1 wereldkampioenschap wordt op 4-5 juni verreden op het Britse Silverstone waar de grote GT's opnieuw voor spektakel gaan zorgen.

Uitslag Hoofdrace
1. Hohenadel/Piccini Hexis Aston 1h00m27.349s
2. Schwager/Pastorelli All-Inkl Lamborghini + 2.523s
3. Mucke/Turner Young Driver Aston + 4.218s
4. Hughes/Bernoldi Sumo Power Nissan + 22.861s
5. Brabham/Campbell-Walter Sumo Power Nissan + 23.547s
6. Hezemans/Catsburg China Corvette + 23.867s
7. Westbrook/Dumbreck JRM Nissan + 24.287s
8. Leinders/Hennerici Marc VDS Ford + 25.272s
9. Luhr/Krumm JRM Nissan + 26.477s
10. Clairay/Leclerc Belgian Ford + 29.419s
11. Dusseldorp/Piccione Hexis Aston + 55.554s

Uitgevallen

Winkelhock/Basseng All-Inkl Lamborghini 19 ronden
Martin/Makowiecki Marc VDS Ford 9 ronden
Ickx/Nygaard Belgian Ford 2 ronden
Enge/Muller Young Driver Aston 0 ronden
Wendlinger/Kox Swiss Lamborghini 0 ronden
Nilsson/Janak Swiss Lamborghini 0 ronden

Kampioenschapsstand
1 Christian Hohenadel 61 punten
1 Andrea Piccini 61
2 Markus Winkelhock 57
2 Marc Basseng 57
3 Stefan Mucke 56
3 Darren Turner 56
4 Clivio Piccione 42
4 Stef Dusseldorp 42
5 Richard Westbrook 39
5 Peter Dumbreck 39
6 Michael Krumm 39
6 Lucas Luhr 39
7 Dominik Schwager 32
7 Nicky Pastorelli 32
8 David Brabham 31
8 Jamie Campbell-Walter 31

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet