DTM

DTM: Mercedes-Benz pakt eerste startrij Zandvoort, Van der Zande snelste 2008-Mercedes

480_spengler_kwalificatie_3


Met Bruno Spengler en Jamie Green staan er twee Mercedes-Benz-coureurs op de eerste startrij voor de DTM-race van morgen op Circuit Park Zandvoort. In de vierde en beslissende kwalificatieheat op een fris, maar zonnig Circuit Park Zandvoort reed Bruno Spengler met 1:31,805 minuten de snelste tijd. Even daarvoor was de Canadees als derde geëindigd in Q3, maar de snelste man uit de voorlaatste manche, Jamie Green, kon die prestatie in de beslissende doorgang niet herhalen. Hij bleef iets achter bij Spengler en zo mag de Canadees twee weken na zijn pole voor de seizoensstart op Hockenheim voor de tweede maal dit jaar vanaf de eerste startplaats vertrekken. De tweede rij van de startopstelling is volledig in handen van Audi: Mike Rockenfeller kwalificeerde zich als derde, Martin Tomczyk reed de vierde tijd en is daarmee de best geklasseerde rijder met een 2008-auto. Renger van der Zande was de beste rijder met een 2008-Mercedes. Evenals twee weken geleden op Hockenheim kwalificeerde de Nijmegenaar zich heel verdienstelijk als elfde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Frits van Eldik en Bart Buijs

Zoals altijd in de DTM waren de verschillen bijzonder klein. Dat merkte bijvoorbeeld Susie Stoddart, die met een marge van slechts één duizendste van een seconde in de eerste kwalificatieheat buiten de top 14 eindigde en daarmee niet in Q2 terechtkwam. Voor Mattias Ekström was het verschil iets duidelijker: de tweevoudig DTM-kampioen, in het verleden al drie keer winnaar van een DTM-race op Zandvoort, strandde voor het eerst sinds mensenheugenis al in de eerste heat en moet morgen vanaf de 16e startplaats vertrekken. Zelf wist Ekström ook niet helemaal waar het aan lag: “De auto was niet perfect, maar zeker ook niet slecht. Nu heb ik morgen in de race wat te doen…” Snelste in de eerste manche was Gary Paffett, gevolgd door Green, Mortara, Engel, Albuquerque, Rockenfeller, Tomczyk, Scheider, Schumacher, Spengler, Molina, Jarvis, Van der Zande en Coulthard. Het was overigens uitgerekend Van der Zande die Ekström met zijn achtste en laatste ronde uit de top 14 drukte.

480_rockenfeller_3423
Mike Rockenfeller was de snelste Audi-coureur in de kwalificatie

In de tweede heat reed Martin Tomczyk in de 2008-Audi de snelste tijd, gevolgd door Green, Rockenfeller, Mortara, Spengler, Paffett, Schumacher en Scheider. Voor Molina, Albuquerque, Van der Zande, Jarvis, Engel en Coulthard was de kwalificatie na de tweede heat ten einde, zij starten morgen in deze volgorde vanaf de plaatsen negen tot en met 14.

480_zande_3099
Renger van der Zande kwam opnieuw goed voor de dag

Renger van der Zande herhaalde met zijn elfde kwalificatietijd zijn prestatie van twee weken geleden op Hockenheim en was daarmee alleszins tevreden, niet in de laatste plaats ook omdat hij daarmee zijn collega’s met de andere 2008-Mercedessen achter zich wist te laten.

480_coulthard_zand_3066
Die andere Post-auto ging in de vrije training een keer de fout in: David Coulthard
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet