IndyCar

Champcar: Hattrick voor A.J. Allmendinger, Charles Zwolsman negende in Toronto

Het team van Forsythe scoorde met de Amerikaan A.J. Allmendinger een hattrick in Toronto. Tevens scoorde het team eveneens een 1-2 overwinning, dat was sinds Mid-Ohio 2003 niet meer bij Forsythe voorgekomen. Charles Zwolsman beëindigde de wedstrijd in Toronto als tweede beste Rookie op de negende plek.

tekst Willem J. Staat

 Hattrick Toronto

A.J. Allmendinger is de eerste Amerikaan sinds Al Unser jr.in 1994 die een hattrick in Champcar scoort. Foto: Champcar.

Hattrick voor A.J. Allmendinger
Forsythe-coureur A. J. Allmendinger lukte het vandaag om in Toronto een hattrick in de Champcarworldseries te scoren. De laatste Amerikaanse coureur die dit wist te presteren was Al Unser jr. in 1994. Pole-sitter Justin Wilson nam direct de kop, maar verloor die al na een neutralisatie in de tiende ronde. "Eigenlijk had ik gehoopt dat er meer in had gezeten. Wij waren vandaag gewoon niet snel genoeg en we konden gewoon geen goede balans in de auto krijgen" aldus een teleurgestelde Justin Wilson die uiteindelijk als vierde eindigde.

De eerste neutralisatie werd veroorzaakt door een aanrijding tussen Katherine Legge en Jan Heylen, waarbij eveneens Dan Clarke en Tonis Kasemets betrokken waren. Alle vier konden hun weg vervolgen. Daarna nam de Fransman Nelson Philippe eigenlijk "out of sequence" geruime tijd de leiding in handen. In tegenstelling tot zijn tegenstanders besloot de CTE-coureur niet te pitten. Het leverde hem van de 54e tot de 63e ronde andermaal de leiding op. Na een onbezonnen actie op de Spanjaard Oriol Seriva, waarbij beiden werden uitgeschakeld, zorgde Philippe in de 77e ronde voor de allerlaatste neutralisatie van de dag. De Fransman miste zijn rempunt in ieder geval behoorlijk.

Vanaf de 64e tot de 86e ronde had A.J. Allmendinger de leiding definitief in handen. Zelfs de neutralisatie aan het slot kon Paul Tracy, die zijn 130e Champcarwedstrijd op rij betwistte niet meer aan een thuiszege helpen. De Canadees was allang blij dat hij eindelijk weer eens op het podium stond. Tot aan de laatste neutralisatie had Allmendinger een voorsprong van meer dan 2.485 seconden opgebouwd.

Verstandige wedstrijd Bourdais
De Fransman Sebastien Bourdais reed met zijn Neman-Haas Lola een verstandige wedstrijd en eindigde als derde. Bourdais: "Ik miste mijn kansen bij de start en toen blokkeerden mijn remmen ook nog eens" De Fransman moest zijn tweede plek aan aartsrivaal Paul Tracy prijsgeven, maar gaf de Canadees voldoende ruimte, waarvan zelfs Alex Tagliani even profiteerde. Bourdais: "Er zijn van die dagen dat je alleen maar aan het kampioenschap moet denken, en net als vele anderen moest ik wel methanol sparen."

 Portret Charles

Een moeilijke wedstrijd voor Charles Zwolsman in Toronto. De Nederlander eindige keurig als negende en was na de als zevende geklasseerde Wil Power de beste Rookie. Foto; Champcar

Charles Zwolsman beëindigde de wedstrijd als negende. Charles: "Er gebeurde nogal wat, ik wilde Jan Heylen zo snel mogelijk inhalen, dat lukte.Daarna liep ik op Cristiano Da Matta in, maar het ophouden van Tonis Kasemets veroorzaakte de aanrijding met Dan Clarke. Daarna lieten mijn banden het afweten en was ik flink aan het glijden. Toen ik er nieuwe banden liet opzetten had ik nog steeds problemen. Aan het einde van de race reed ik goede tijden, maar eigenlijk had ik al teveel tijd verloren. Er waren goede en slechte gedeeltes in de race, maar negende is eigenlijk wel OK." aldus de enigszins tevreden Conquest-coureur.

UITSLAG
1. A.J. Allmendinger(USA) Lola-Cosworth 86 ronden 1.38.01.286 gem. 148.860 km/u
2. Paul Tracy(CDN) LoLA Cosworth 86 ronden
3. Sebastien Bourdais(F)Lola Cosworth 86 ronden
4. Justin Wilson(GB)Lola Cosworth 86 ronden
5. Cristian da Matta(BR) Lola Cosworth 86 ronden
6. Alex Tagliani(CDN) Lola Cosworth 86 ronden
7. Will Power(AUS) Lola Cosworth 86 ronden
8. Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth 86 ronden
9. Charles Zwolsman(NL) Lola Cosworth 85 ronden
10.Andrew Ranger(CDN) Lola Cosworth 85 ronden

 Groeten uit Toronto

Het was aangenaam vertoeven in Toronto. Foto: Champcar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet