NASCAR

NASCAR: Nieuwe naam op de zegelijsten in Darlington. Wederom confrontatie Busch Harvick

2008 de zege ontnomen omdat hij beneden de gele lijn gereden had. Maar op de oval van Darlington behaalde Regan zijn eerste NASCAR Sprint Cup-overwinning. Helaas werd die wat in de schaduw gesteld door een confrontatie tussen Carl Edwards en Kyle Busch waarbij de gemoederen wederom hoog opliepen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_regan_smith_zege_darlington
Regan Smith moest ruim drie jaar wachten voordat hij de kans kreeg echt te winnen.

Regan Smith nieuwe Sprint Cup winnaar
Regan Smith versloeg Roush Fenway-coureur Carl Edwards met een miniem verschil van 0.196 secs. op Darlington. Edwards had vrijwel de gehele wedstrijd op Darlington de toon gezet. Juist op het moment dat Edwards Kasey Kahne passeerde blies een andere deelnemer zijn motor op. Het leidde tot de tiende neutralisatie van de wedstrijd. Regan Smith, Brad Keselowski en Tony Stewart besloten niet meer naar binnen te komen. Bij de herstart volgde wederom een crash waarbij Kevin Harvick, Clint Bowyer en Kyle Busch waren betrokken. Busch zou Harvick bewust een “duwtje” hebben gegeven als vergelding voor eerdere confrontaties.Busch verklaarde dat Harvick van het gas afging en ineens was er voor drie bolides geen plek meer. Harvick verdween in de muur. Maar in de uitloopronde van de wedstrijd wachtten de heren elkaar op waarbij Harvick uit zijn auto klom en Busch vervolgens vermanend toesprak.Vervolgens reed Busch nog een aantal keren tegen de beschadigde bolide van Harvick aan. In de pitlane stapt Harvick uit zijn Chevrolet en gaat Harvick te lijf. Helaas staat zijn Chevrolet in zijn
"vrij" rolt weg en knalt tegen de pitmuur aan waarbij enkele officials het vege lijf trachten te redden.


Beiden werden in de NASCAR-transporter na afloop ter verantwoording geroepen. Zowel Harvick en Busch kunnen komende dinsdag van de NASCAR-organisatie sancties verwachten.

2011_crash_harvick_darlington
Harvick crasht uit de wedstrijd. Een vergeldingsactie van Kyle Busch of een ongelukje.
De heren kunnen in ieder geval sancites verwachten.

Voor de 27-jarige New Yorker Regan Smith betekende dit zijn eerste NASCAR Sprint Cup-overwinning. Hij besloot om in de 360e ronde van de wedstrijd niet meer naar binnen te gaan en wist de leider in de puntenstand, Carl Edwards, op meesterlijke wijze achter zich te houden. Carl Edwards nam zijn verlies sportief op. “Ik heb zelfs nog aan zijn racetrucks gewerkt. Maar ik voelde dat ik deze wedstrijd kon winnen. Ik ben teleurgesteld dat ik deze wedstrijd verloren heb. Maar mijn complimenten. Ik zal deze wedstrijd de komende dagen zeker nog eens goed in mijn hoofd recapituleren.” Ondanks een spin werd regerend kampioen Jimmie Johnson toch nog als 15e geklasseerd.

Uitslag
1. Regan Smtih Chevrolet 370 ronden
2. Carl Edwards Ford 370 ronden
3. Brad Keselowski Dodge 370 ronden
4. Kasey Kahne Toyota 370 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 370 ronden
6. Denny Hamlin Chevrolet 370 ronden
7. Tony Stewart Chevrolet 370 ronden
8. Greg Biffle Ford 370 ronden
9. Jamie McMurray Chevrolet 370 ronden
10.Martin Truex Jr. Toyota 370 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet