IndyCar

Indycar: Will Power wint uitgestelde wedstrijd in Sao Paulo

Een beschadigde bolide kon Will Power in Sao Paulo niet van de zege weerhouden. Voor het tweede achtereen volgende jaar zegevierde de Australiër als eerste onder miserabele weersomstandigheden. Oud F1-coureur en ex-Masters winnaar Takuma Sato was dicht bij een eerste Indycar-overwinning. Maar een foute teamstrategie bracht niet het gewenste resultaat.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

2011_moment_van_de_race_sato_power
Moment van de wedstrijd. Will Power gaat aan Takuma Sato voorbij.

Winst voor Will Power in Sao Paulo
Voor Takuma Sato eindigde de uitgestelde Indycar-wedstrijd in Sao Paulo in een drama. Nimmer was de Japanner zo dicht bij een eerste overwinning. Maar een foute strategie leverde uiteindelijk slechts een onbeloonde achtste plek op. Ruim 23 ronden lang voerde de Japanner het veld aan, maar met nog amper tien minuten te gaan moest de Japanner voor verse brandstof naar binnen. Na een eerste herstart had Sato de leiding in handen genomen. Takuma Sato: “Toen ik eenmaal op kop lag had ik de wedstrijd geheel onder controle en probeerde zoveel mogelijk brandstof te sparen. Maar onze strategie pakte totaal verkeerd uit. Tijdens de laatste neutralisatie hadden wij naar binnen moeten gaan. Jammer dat we het niet maakten!”

In de beginfase van de wedstrijd beschadigde Power zijn achterwielophanging waardoor het stuurwiel behoorlijk naar links draaide. Power: “Ik maakte mij zorgen, want ik dacht dit gaat moeilijk worden, maar ik paste mij gewoon aan de ongebalanceerde auto aan en het was goed zo.” Power was er zelf nog niet eens van overtuigd of hij daadwerkelijk de finish kon halen. Power: “Het was een opwindende wedstrijd. Er waren verschillende baancondities en het was zaak om kalm te blijven want je moest proberen om zonder fouten mensen in te halen.”

Power die vanaf pole vertrok viel even naar de negende plek terug, maar veroverde wederom de kop nadat hij vier auto’s feilloos passeerde. Power: “Wij reden een foutloze wedstrijd met de juiste strategie. Het team informeerde mij perfect tegen wie ik moest racen en wie nog naar binnen moest voor brandstof.

2011_takuma_sato_sp
Man van de wedstrijd. Takuma Sato.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet