NASCAR

NASCAR: JGR-coureurs Kyle Busch en Denny Hamlin regeren op Richmond

Het team van Joe Gibbs Racing regeerde afgelopen weekend op Richmond. Kyle Busch versloeg zijn teamgenoot Denny Hamlin met een verschil van 1.805 secs. In een slotfase zonder neutralisaties wisten beiden clever met hun brandstofverbruik om te gaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_montoya_richmond
Juan Pablo Montoya pakte de pole op Richmond. Maar hij werd na een akkefietje
met aartsrivaal Ryan Newman op het matje geroepen.

JGR-coureurs Kyle Busch en Denny Hamlin regeren op Richmond
De korte oval van Richmond lijkt bij uitstek geschikt voor het team van JGR. Kyle Busch won de afgelopen drie jaar de voorjaarswedstrijden terwijl teamgenoot Denny Hamlin tweemaal in de herfst zegevierde. Van de 400 ronden tellende wedstrijd reed Kyle Busch er met zijn JGR-Toyota maar liefst 235 op kop en pakte tevens op Richmond zijn 21e NASCAR Sprint Cup-overwinning.

Teamgenoot Denny Hamlin eindigde als tweede. Voor Hamlin een uitstekend resultaat. Hamlin groeide op een steenworp verwijderd bij het circuit op. “Het doet natuurlijk pijn dat ik niet gewonnen heb. Maar ik kan er mee leven” aldus Hamlin.

Zowel Busch als Hamlin maakten in de 293e ronde hun laatste pitstop. Busch viel na zijn zege-act zonder brandstof en moest naar “Winner’s Circle” geduwd worden. Kyle Busch: “Wij waren te laat. Wij beschikten over een uitstekende auto en wij wisten dat wij met het verkeer een beetje beter om konden gaan dan Denny Hamlin. Wij hadden een kans op de overwinning en die hebben wij dan ook aangepakt.”

Kyle Busch: “Afgelopen herfst heb ik veel van Denny Hamlin geleerd, maar ik ga niet vertellen wat. Maar hij weet het. Vooral in het begin deden wij wat wij moesten doen. Zeker toen het “verkeer” ons in de kaart speelde.” Hamlin erkende dat hij Busch op de korte ovals inderdaad enige trucjes bijgebracht had, maar weigerde eveneens te vertellen welke. Anderzijds vond Hamlin in Busch een uitstekende leermeester op de z.g. intermediate ovals.

De eerste 107 ronden verliepen probleemloos. Maar het tweede gedeelte van de wedstrijd telde maar liefst zes neutralisaties. Tijdens de wedstrijd hadden polesitter Juan Pablo Montoya en Ryan Newman de nodige confrontaties. In de 238e ronde gaf Montoya de Stewart-Haas coureur een “zetje” nadat beide heren in de wedstrijd al eerder de confrontatie waren aangegaan. Zowel Montoya als Newman kregen van NASCAR een officiële waarschuwing! Montoya en Newman zijn nooit vrienden geweest. In 2006 kwam het al tot een eerste confrontatie met Ryan Newman. Daarna volgden nog diverse akkefietjes.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet