VLN

Div: Christiaan Frankenhout beste Nederlander op Nordschleife

2011_mercedes_sls_gt3_nr_19_christiaan_frankenhout
Christiaan Frankenhout deelde de SLS AMG met Christopher Brück en Lance David Arnold

Christiaan Frankenhout was met de Mercedes-Benz SLS AMG van het Duitse Heico Team op de vierde plaats de best geklasseerde landgenoot in het 36. DMV-4-Stunden-Rennen, de tweede seizoensrace van de VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring. Frankenhout deelde de auto met de Duitsers Lance David Arnold en Christopher Brück. “We kwamen uiteindelijk maar zes tienden van een seconde tekort voor een podiumplaats”, meldde de voormalig Dutch GT4-kampioen na afloop. De overwinning in de race ging naar het Duitse duo Chris Mamerow/Armin Hahne in de Rowe-Mercedes-Benz SLS AMG.


Tekst: René de Boer
Foto's: Patrick van Doorn

Voor Frankenhout, die enkele weken geleden zijn racedebuut op de Nordschleife maakte met een Renault Clio, was de vier-uursrace van vandaag zijn tweede optreden op het wereldberoemde circuit in de Eifel. “Dit was wel even iets heftiger”, berichtte hij. “Het was net of ik helemaal opnieuw moest beginnen. Het remmen, inhalen, accelereren verloopt in deze auto natuurlijk heel anders dan in een Clio. Hier zat ik bij de toppers in het veld, de vorige keer moest ik de hele tijd in de spiegels kijken of er iemand achter me met een snellere auto voorbij wilde. Met die SLS AMG merk je overigens ook wel hoeveel hobbels en oneffenheden er in de baan zitten!”

2011_hybride_porsche_nr36_kleine_carroussel
Bij de première van de nieuwe versie van de Porsche 911 GT3 R Hybrid reden Jörg Bergmeister, Marco Holzer en Patrick Long naar de elfde plaats algemeen


Frankenhout reed tijdens de kwalificatie twee ronden en in de race een volledige stint. “Ik was wel blij dat ik deze kans kreeg van Norbert Brückner, onze teameigenaar. Pas mijn tweede race op de Nordschleife en dan gelijk in een SLS is natuurlijk wel heftig, maar zoals het er nu uitziet, rijd ik ook de 24-uursrace in deze auto, en dan is het wel goed om wat ervaring te hebben.” In de klasse, SP10, eindigden Frankenhout en zijn teamgenoten zelfs als derde, omdat de fabrieks-BMW van Jörg Müller, Dirk Werner en Dirk Adorf als GT2-auto in een andere klasse rijdt.

Wolf Nathan zesde in de klasse

De enige andere landgenoot aan de finish was Wolf Nathan, die samen met Jim Chambers in een BMW 130i reed. Het duo werd als 127e overall en zesde in de klasse SP5 geklasseerd. Ralf Willems, die een BMW Z4 deelde met de Duitser Heiko Hedemann, haalde de eindstreep niet. Datzelfde gold voor Duncan Huisman, die in de “Eifelblitz”-BMW M3 van Johannes Scheid uitkwam, samen met de Oostenrijker Stefan Landmann en de Deen Andreas Simonsen. “Simonsen zette de auto net voorbij Pflanzgarten in de vangrails en daarmee was de race afgelopen”, zei Huisman, die alleen tijdens de kwalificatie in actie kwam.

2011_hankook_ferrari_jamie_melo
Het Hankook-Farnbacher-team, vorig jaar tweede in de 24-uursrace op de Nordschleife, racete met de Ferrari 458, maar haalde de eindstreep niet.

Uitslag:
1. Mamerow/Hahne (Dui), Mercedes-Benz SLS AMG, 28 r. in 4.05:01,495 (167,085 km/u)
2. Bernhard/Luhr/Dumas (Dui/Dui/Fra), Porsche 911 GT3, op 33,604
3. J. Müller/Werner/Adorf (Dui), BMW M3 GT, op 1:12,873
4. Arnold/Brück/Frankenhout (Dui/Dui/Ned), Mercedes-Benz SLS AMG, op 1:13,487
5. D. Müller/Farfus/Lamy (Dui/Bra/Por), BMW M3 GT, op 1:33,811
6. Basseng/Stippler/Fässler (Dui/Dui/Zwi), Audi R8 LMS, op 2:31,841
127. Nathan/Chambers (Ned/Dui), BMW 130i
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet